Med en elektrisk infrarød terrassevarmer får du en god varme på terrassen, altanen eller i udestuen.
Her på siden finder du nogle populære terrassevarmere, som forlænger din havesæson i begge ender. En kølig sensommeraften eller en tidlig forårsstund med gæster på terrassen bliver ikke afbrudt af kulden. Tænd blot for varmen, når I får brug for den.
Normalt brugte vi bål og varmeovne, men det tager både en del tid at forberede – og så sidder lugten i gæsternes tøj efterfølgende. Det er vi kommet udenom med en elektrisk varmer. Samtidig får vi lys placeret mere centralt, så vi kan se hinanden.
Forskellige typer infrarøde terassevarmere
De forskellige modeller giver dig mulighed for at finde en, der passer til din opstilling.
Stander til gulv
Standerne til gulvet giver dig mulighed for at opstille varmen hvor du vil. Du kan omplacere den efter behov, da den ikke er afhængig af væg eller loft. Derved er gulvmodellerne en populær type varmer.
Nogle af standerne er lave tårne, som fordeler varmen jævnt, fx i et festtelt/pavillon. Andre standere er højere og sender varmen oppefra og ned.
Væghængt
Den væghængte varmer giver dig en diskret montering, som fint kan hænge året rundt. Derved skal du ikke til at fumle med kabler og forlængerledninger – når pludselig kulden falder over jer.
Fra loftet
Den lofthængte model er rigtig god i havestuen eller sågar drivhuset. Du kan også hænge den ned fra et træ, hvis I har placeret jeres siddeplads der. Det giver en mere integreret indretning, hvor varmelampen hænger som en almindelig loftslampe.
Modellen giver de bedste synsforhold, så I kan se hinanden i øjnene rundt om bordet. Samtidig kan I se jeres snacks, drikkevarer og eventuelt brætspil på havebordet.
I videoen kan du se hvordan den hænger fint i loftet over verandaen eller den overdækkede terrasse:
Infrarød varme
Kort sagt opvarmer den infrarøde teknologi flader (og mennesker) og ikke luften. Derved føles varmen i højere grad – og en let vind har ikke effekt på varmen, som man ellers kan opleve med halogen-varme. Kortbølgevarmen fra den infrarøde lampe giver altså en god varm oplevelse på terrassen.
I varmeskemaerne her kan du få en fornemmelse for hvordan varmen lander ved havebordet og jeres siddepladser:
Standerlampen sender varmen ud fra ca. 180 cm højde og spreder i en diameter på ca. 400 cm. Længst ude vil du opleve en passende temperatur – og frossenpindende placerer du nærmest varmekilden.
Den loftshængtemodel kan du selv bestemme højden for – derved påvirker det hvor langt du er fra lampen. Tegningen herover er angivet ud fra en lampehøjde på 185 cm. Varmen spredes i en diameter på 400 cm.
Fordele ved infrarøde terrassevarmere
Der mange fordele ved at vælge en elektrisk terrassevarmere som er baseret på de smarte infrarød stråler. Sammenlignet med en gas terrassevarmer, så vinder en infrarød varmer på hvert eneste punkt udover et enkelt.
Den eneste grund til at man skulle vælge gas frem for el, er hvis man ikke har mulighed for at få strøm. En gas terrassevarmer er bare en smule mere mobil, fordi den ikke kræver at man tilslutter en ledning.
Men! har man rig mulighed for at få strøm, så er fordelene ved en infrarød terrassevarmer overvældende.
Fordele:
- En infrarød terrassevarmers driftomkostninger pr. time er ca. 40-60% billigere end gas terrassevarmere.
- Man skåner miljøet, fordi helt op til 92% af energien bliver udnyttet. Gas modeller udnytter kun ca. 40% af energien.
- Du løber ikke lige pludselig tør for gas – Du kender det sikkert, man løber altid tør for gas på de mest uheldige tidspunkter!
- Ingen vedligeholdelse – En infrarød terrassevarmer kræver ingen vedligeholdelse eller rengøring, udover almindelig afstøvning.
- Mange modeller og valgmuligheder – En gasvarmer vil altid kun være den klassiske stående model.
- Overraskende billige – Infrarøde terrassevarmer starter ved kun 400-500 kroner.
Ulemper:
- Kræver strømtilslutning.
Har du endnu ikke udskiftet gasvarmeren med en infrarød model, så har du i hvert fald her en håndfuld gode grunde til at få det gjort.
De forskellige infrarøde rørtyper
Der findes forskellige rørtyper til de infrarøde terrassevarmere, som dækker forskellige behov. Man skal vælge alt efter hvilken type lys, varme, driftomkostning man er interesseret i.
I denne video, får du alt at vide om de forskellige rørtyper, så du nemt kan overskue hvilken type der passer bedst til dit behov.
Har du nogle spørgsmål til infrarøde terrassevarmere, eller nogle erfaringer du gerne vil dele, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar.
Flere spørgsmål om placering af infrarød terrassevarmer:
Vi har store vinduer på vor udeterrasse, næsten gulv til loft.
1. Kan vi placere en væghængt varmer udvendigt lige oven over vinduesrammen (ca. 10 – 12 cm. ude fra vinduet),
2. Vil varmen gå gennem glasset i vinduet, selv om den er rettet ud/ned som vægbeslaget jo bevirker?
3. Vil den i værste fald kunne beskadige ruden ved opvarmning?
4. Vi har lamelgardiner på indersiden af vinduerne, har det nogen betydning om disse er “åbne eller lukkede”, når samme væghængte varmer er tændt?