Jord til rhododendron

bedste rhododendron spagnum

Der er stor forskel på surhedsgraden i almindelig jord og rhododendronjord. Forskellen i pH-værdien og strukturen i rhododendron-spagnum er det, der gør forskellen i dit rhododendronbed.

Lad dine smukke blomsterbuske pryde haven med friske grønne blade og strålende farverige blomster i den rigtige jord til rhododendron. Du kan købe det i store bigbags – jo mere du køber, jo billigere er det som regel.


Er det virkeligt nødvendigt med en særlig slags jord til rhododendroner? Ja, for almindelig jord har en pH-værdi på over 7, mens rhododendroner skal have en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5.

Rødderne får bedre vækstbetingelser med veldrænet spagnum, der ilter og afkalker. Sæt dine rhododendroner i ublandet rhododendron-spagnum, og oplev, hvordan de trives i dit surbundsbed.

Husk at bruge rigeligt, du skal ikke være nærig med næring til dine rhododendroner!

Hvad er rhododendronjord?

Jord til rhododendroner er særlig sur, som den blomstrende rhododendronbusk foretrækker.

Rhododendroner findes i mange forskellige arter, men fælles for alle er, at det er surbundsplanter.  Rhododendron-spagnum kan hjælpe et surbundsbed med at få den rigtige pH-værdi og give rødderne plads til at vokse.

Surhedsgraden eller pH-værdien i jord til rhododendroner ligger mellem 4,5 og 5,5, som er den ideelle surhed for disse smukke blomster. Spagnum til rhododendron – eller surbundsbed i det hele taget – er grov og ligger generelt inden for størrelsesintervallet 0-50 mm.

Rhododendronjord lægges ublandet i jorden omkring blomsterbuskene, så effekten er størst omkring selve rødderne.

Hvorfor skal du bruge rhododendronjord?

Det kan betale sig at anvende særlig jord til rhododendroner af flere årsager – få svar herunder på, hvilke fordele der er ved rhododendronjord, og hvad forskellen mellem almindelig jord og rhododendronjord er.

Hvilke fordele er der ved rhododendron jord?

Ligesom andre typer spagnum er rhododendron-spagnum særligt velegnet til surbundsbede, hvor rhododendroner trives, fordi den grove spagnum lufter, dræner og afkalker.

Rhododendron-spagnum er altid uden gødning, og jo grovere struktur det har, jo bedre kvalitet er det for dine buske.

De trevlede klumper i spagnum består af tørv, der er gravet op fra højmoser. Tørven er et lag af nedfaldent løv og grannåle, der over en årrække er blevet til det eftertragtede materiale.

Spagnum generelt fungerer som en svamp, når det kommer i kontakt med vand. Det vil sige, at det opsuger regn og havevanding for efterfølgende gradvist at lade det sive ud til rødderne.

Blomsterbusken rhododendron har i alle sorter et overfladenært rodnet, som gør den ekstra følsom over for store vandmængder i overfladen. Rodnettet breder sig generelt helt ud i buskens omfang, så det er vigtigt at lægge spagnum under hele buskens bredde.

Den ujævne struktur, der karakteriserer grov spagnum til surbundsbede, skaber desuden lufthuller omkring rødderne, så rhododendronen altid får den optimale iltning og væskebalance.

Hvad er forskellen mellem almindelig jord og jord til rhododendroner?

Almindelig jord har typisk en pH-værdi på mellem 7 og 7,5. Rhododendroner trives bedst i jord med en pH-værdi på mellem 4,5 og 5,5, og almindelig jord er derfor ikke optimal jord til disse blomsterbuske.

Forskellen ligger derforuden også i strukturen. Almindelig jord har som udgangspunkt en langt tættere struktur uden lufthuller og evnen til at opsuge overskydende vand, end jord til rhododendroner har. Det betyder, at rhododendroner risikerer at stå med deres højtliggende rødder og soppe i vand, hvis de er plantet i almindelig jord.

Hvis du er så heldig at have jord i din have med rigeligt sand og løs struktur, behøver du ikke rhododendron-spagnum for at løsne jorden – til gengæld har du fortsat brug for at justere surhedsgraden, som kan være svær at ramme præcist inden for den optimale pH-værdi på 4,5 til 5,5 uden at bruge rhododendron-spagnum.

Rhododendronjord er med andre ord nødvendig, hvis du vil være sikker på den rette pH-værdi og struktur i dit rhododendronbed.

Hvordan bruger du jorden til rhododendroner?

Når du skal plante en rhododendron eller anlægge et helt bed med de smukke blomsterbuske, er det vigtigt at udlægge dit rhododendron-spagnum korrekt.

Spagnum i surbundsbede skal lægges i et lag på mellem 30 og 50 cm afhængigt at planternes størrelse. Du bør altid grave 10-20 cm dybere end planteklumpen under din rhododendron, ligesom laget af rhododendronjord bør være 10-20 cm højere end den omkringliggende jord. Grunden til dette er, at den luftige spagnum typisk synker sammen med tiden.

Gennemvand altid dit rhododendron-spagnum grundigt, når du planter.

Har du allerede et etableret rhododendronbed, kan du forny jorden og give planterne nyt liv ved at tilføje frisk rhododendron-spagnum. Du kan grave din busk op og genplante den i ny spagnum – som ved en nyplantning. Rødderne vil elske luftningen og give planten nyt liv.

LÆS OGSÅ: Beskæring, flytning og gødning af rhododendron

Hvad koster rhododendronjord?

Prisen på jord til rhododendroner afhænger af mængden, som du køber. Du kan få poser med helt ned til 50 liter for omkring 30 kr., eller du kan købe store bigbags med f.eks. op til 4.000 liter for lidt over 2.000 kr.

Køb altid lidt mere, end du umiddelbart mener at skulle bruge, da det er bedre at lægge for meget end for lidt omkring dine planter.

Giv dine rhododendroner det bedste – plant dem i jord specielt beregnet til rhododendroner, så får de optimale vækstbetingelser hele året rundt!