Ærtesten

billige ærtesten

De ligner ikke ærter, men de fine, små natursten, som du ofte ser i indkørsler, har fået deres navn på grund af deres afrundede kanter. De er multifarvede, stammer fra søer eller bakker og kan bruges i både indkørsel, blomsterbede og på gangstier.

Bestil de smukke sten online og få dem leveret direkte til din adresse i bigbags eller med en vognmand.


Fordelene ved ærtesten er, at de ikke sætter sig fast i dæk og skosåler, mens ulempen kan være, at de ikke fås i en enkelt ensartet farve. Du kan bruge ærtesten overalt, hvor der er mulighed for såkaldt løs belægning.

De smukke natursten er nemme at lægge og passer med sine mange farver til alle boliger.

Hvad er ærtesten?

Ærtesten er små natursten, der modsat granitskærver, har mere afrundede kanter.

Stenene stammer fra bakker eller søer og har mange forskellige farver. Størrelsen på ærtesten er i gennemsnit mellem 8 og 16 mm, men fordi de altid måles på den flade side, kan nogle sten være længere end 16 mm.

Sten fra bakker har som regel flest hvide sten i blandingen, mens ærtesten fra søer typisk er mere afrundede i formen.

Den varierende farveskala kan fås i blandingen, hvor flere sten end andre er f.eks. hvide. Også farven kan være dikteret af, hvor stenene kommer fra. F.eks. er der oftest netop flere hvide sten i blandinger fra bakker.

Hvor bruges ærtesten?

Du kan bruge ærtesten alle steder, hvor du ønsker løs belægning eller som bunddække i bede og langs kanter.

Mange vælger ærtesten til indkørslen på grund af fleksibiliteten, prisen og arbejdet i forhold til f.eks. flisebelægning. Ærtesten koster under halvdelen pr. kvadratmeter sammenlignet med fliser!

Størrelsen på stenene sikrer, at de er holdbare nok til at være underlag for tunge køretøjer og store nok til ikke at sætte sig fast i dæk.

Terrasser, blomsterbede og kanter langs plankeværk og hække er også oplagte steder at bruge ærtesten. De giver en pæn afslutning og er nemme at lægge i stedet for fliser eller store natursten.

Hvis du foretrækker en mindre udgave af de smukke ærtesten som bunddække i bede eller på terrassen, skal du vælge perlesten.

Fordele og ulemper ved at bruge ærtesten

Formålet med din belægning er som regel afgørende for, om fordelene eller ulemperne ved at bruge ærtesten vejer tungest.

Hvad er fordelene ved ærtesten?

Der kan være mange plusser ved at vælge ærtesten til din belægning, men de tre ting, som de fleste værdsætter er:

  • Størrelsen sikrer mod at de sætter sig i dæk
  • Multifarverne matcher alle farver boliger
  • De er fleksible og nemme at lægge overalt

Med et mål på 8-16 mm. vil de fleste ærtesten ikke sætte sig fast i skosåler eller dæk, når du går eller kører på dem. De mange forskellige farver sikrer, at ærtesten passer til alle farver boliger – og farven på boligen vil naturligt fremhæve samme farve i stenblandingen.

Såkaldt løs belægning, som ærtesten, er den mest fleksible form for belægning, hvor runde og skæve kanter i belægningsområdet ikke spiller nogen rolle. Derudover er det nemt selv at lægge stenene i din indkørsel eller have.

Vær opmærksom på ulemperne ved ærtesten!

Hvis ærtesten ikke er det rette valg til din belægning, vil det højst sandsynligt skyldes en eller flere at de mest fremtrædende ulemper ved stentypen:

  • De er tungere at håndtere end perlesten
  • Det er ikke muligt at få dem i kun én farve
  • Det er nødvendigt lejlighedsvist at rive

På grund af størrelsen kan ærtesten være tungere at håndtere end f.eks. perlesten – det kan være relevant for dig, der har dem på gangstier, der skal rives ofte, eller som bruger dem til bunddække i bede, der jævnligt ændres.

Modsat f.eks. granitskærver fås ærtesten ikke i kun én farve. Ønsker du en ensfarvet indkørsel, terrasse eller bunddække er ærtesten ikke det rette valg.

Med al løs belægning er det nødvendigt at rive en gang i mellem. Har du ikke tid eller lyst til lejlighedsvist at rive sten, der er kørt op af tunge køretøjer eller flyttet af havemøbler, bør du overveje en anden og mere fast belægning.

Er ærtesten det samme som perlesten?

Nej. Princippet er det samme for de to typer sten, der begge er multifarvede natursten fra de samme områder i naturen – fra søer eller bakker – men perlesten har den væsentlige forskel, at de er meget mindre end ærtesten. Hvor ærtesten gennemsnitligt er mellem 8 og 16 mm er perlesten gennemsnitligt kun mellem 4 og 8 mm.

Perlesten vil modsat ærtesten lettere sætte sig fast i dæk og skosåler, men er til gengæld lettere i vægt end ærtesten og derfor nemmere at håndtere i forhold til rivning og ændring af bede.

Fordi ærtesten og perlesten stammer fra samme sted i naturen og ser farvemæssigt ens ud, kan du sagtens bruge både ærtesten og perlesten på dine udearealer.

Ærtesten egner sig godt til indkørsler og steder som havegange eller terrasser, hvor du eller køretøjer færdes, mens perlesten er velegnede som bunddække i bede eller langs plankeværk og under hække.

Hvordan udlægger man ærtesten?

Sten i små størrelser som ærtesten lægges i en bunke for derefter at blive fordelt med en rive.

Hvis du bruger ærtesten som belægning i indkørslen, på gangstier eller terrassen, er det vigtigt, at du sørger for et stabilt underlag.

Ærtesten som bunddække i bede eller under hække kan spredes direkte ud på jorden, men det anbefales at man bruger en ukrudtsdug. Hvis du vælger at bruge ukrudtsdug under din stenbelægning, skal du sørge for at luge grundigt inden og evt. gøde godt, hvis det er et område, hvor der skal vokse planter.

Hvilke farver fås ærtesten i?

Farverne på ærtesten varierer i alle de nuancer, der findes for natursten – sort, brun, beige, hvid, rustrød og grå.

Ærtestenene typisk i disse farvemix:

  • Brunmix
  • Blåmix
  • Hvid/lys

Du kan ud fra stenenes herkomst vælge et læs sten, der er mørkere eller lysere end andre, men ærtesten vil som udgangspunkt altid være blandet af flere farver.

Køb billige ærtesten

De bedste priser på ærtesten får du ofte online. Du kan f.eks. købe en bigbag med 1.000 liter til ca. 1.000 kr. Jo større mængder du køber, jo billigere bliver dine ærtesten typisk.

Som udgangspunkt betaler du pr. liter, pr. ton eller pr. bigbag, når du køber ærtesten. Hvis du køber litervis eller i bigbags, kan du bestille dem online og få dem leveret direkte hjem til din adresse. Hvis du køber ton, bestiller du det typisk til levering med en vognmand. Afhængigt af hvor tæt du bor på vognmanden, skal du typisk lægge transportomkostninger og -udgifter til vognmanden oven i prisen.

Bestil dine ærtesten online, og spar penge ved at købe en stor mængde på én gang – en god løsning til både indkørslen, gangstier og bunddække!