De bedste græsfrø

De bedste græsfrø

Står du og skal i gang med at etablere ny græsplæne, eller renovere den gamle og triste plæne, som ikke længere er til at holde ud at se på?

Så har du helt sikkert også bemærket det store udvalg af græsfrø og forskellige producenter, som kan være ret svært at gennemskue.

Heldigvis er det faktisk ret nemt at gennemskue hvilke græsfrø blandinger man skal holde sig fra, og hvilke der er værd at bruge sine penge på.

I det her indlæg vil jeg dele mine tommelfingerregler, når jeg handler græsfrø. Til slut i indlægget kan du se hvilke græsblandinger jeg altid anbefaler.

Hvordan finder man de bedste græsfrø?

Når man køber græsfrø, så er man ligesom med stort set alle andre produkter nødt til at se hvad græsblandingen består af. Man kan sammenligne det med at købe en ny computer eller en god flaske rødvin, det er altså bare ikke lige meget hvad der er inde i computeren eller hvilken vin der ligger i flasken.

Pris og kvalitet hænger sammen, også når man er på udkig efter de bedste græsfrø.

Gå efter græsblandinger med mange forskellige sorter og arter.

Hvis jeg kun skulle give dig 1 godt råd, så ville det være at gå efter græsblandinger med minimum 4 forskellige sorter af græs.

Skal du etablere en ny græsplæne, er denne regel især vigtig. Ved eftersåning og almindelig reparation af græsplænen, kan man godt gå på komprismis, såfremt man ikke er særlig ambitiøs omkring sin græsplæne.

Hos Havehandel.dk er alle deres græsblandinger med minimum 4 forskellige græssorter. (Dog ikke produktet “Dansk plænegræs”)

havehandel.dk - alt til haven
Tryk på billedet for at se deres udvalg af græsfrø.

Hertil kommer et tillægsspørgsmål som jeg før er stødt på.

Skal man bruge den samme græsblanding ved eftersåning?

Nej det skal man heldigvis ikke, da det ville være utrolig problematisk i mange tilfælde. Det er faktisk rigtig godt til din græsplæne, hvis du eftersår med nye sorter, som ikke allerede findes i din plæne.

Ved at skabe en større variation af græssorter og græsarter i sin græsplæne, gør man den mere resistent og modstandsdygtig overfor sygdomme som eksempelvis sneskimmel og rødtråd.

Sneskimmel i græsplæne
Her ses et klassisk eksempel på sneskimmel i en græsplæne – Er skaden sket, så skal der rives, topdresses og eftersås nye græsfrø.

Undgå de billige græsfrø fra discountsupermarkederne

Jeg har absolut intet imod supermarkederne, hvor prisen er alfa omega, men snupper man de første og bedste “private label” græsfrø fra hylden i Netto, så ligger man som man har redt.

Disse discount græsfrø er indeholder – stort set uden undtagelse – kun 2 forskellige græssorter. Blandingen består typisk af den billigste sort af arterne “Alm. rajgræs” og “rødsvingel”, hvilket giver en plæne som hverken er resistent eller køn, og så vokser den ovenikøbet helt ustyrligt, så du skal ud og svinge græsslåmaskinen oftere.

Der findes endda græsblandinger, hvor det ikke er deklareret, hvilke typer af græs blandingen indeholder. Dem skal du for alt i verden undgå.

Til trods for den ret store forskel på kvalitet, så er prisforskellen faktisk ikke særlig stor på gode og dårlige græsblandinger. Ved etablering af en almindelig græsplæne på 300-500 kvm græsplæne, drejer det sig om en prisforskel på maksimalt 150-250 kr.

Derfor synes jeg det er ekstra ærgerligt at se eksempelvis nybyggere, som gør utrolig meget ud af deres nye haver og bolig, men alligevel vælger en dårlig græsblanding til deres græsplæne.

De bedste græsfrø på markedet

Jeg sværger til et bestemt mærke græsfrø, hvad enten det drejer sig om nysåning eller eftersåning. Græsfrøene du skal lede efter hedder Turfline, og er efter min mening de bedste græsfrø til prisen på det danske marked.

Turfline er et brand, som bliver produceret til B2C markedet(private forbrugere) af den meget store og anerkendte producent DLF. De leverer græs og kløver til professionelle anlægsgartnere, stadioner og til landbruget over hele verdenen.

De har rent faktisk 25% af markedsandelene på verdensplan! Så man må gå ud fra at de ved hvad de laver.

I deres græsblandinger bruger de kun S-mærkede græssorter, hvilket er ret fantastisk. For at en græssort kan blive S-mærket, skal den gennemtestet i en periode på 3 år af Naturerhvervstyrelsen. De tester den for bl.a. sygdomsresistens, slidstyrke og tørketolerance.

I deres Turfline sortiment har de flere forskellige græsblandinger, men jeg vil især anbefale 2 af deres produkter.

Til nysåning: Turfline “Den Rigtige” / Classic – Den indeholder 6 forskellige S-mærkede græssorter.

Til eftersåning: Turfline Turbo Eftersåning – Den indeholder græssorten “Axcella”, som er hurtigt spirende og særligt fordelagtig i en eftersåningsblanding.

Sortimentet af Turfline græsfrø kan man ofte finde hos planteskoler og i nogle byggemarkeder. De kan også bestilles online her hos Havehandel.dk.

Har du et spørgsmål eller en kommentar er du meget velkommen til at skrive herunder.

Martin

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *