Roundup – Hvornår, hvordan og hvor hurtigt?

Roundup – Hvornår, hvordan og hvor hurtigt?

Du har besluttet dig for at Roundup er det middel du vil benytte mod ukrudt i haven. Dermed melder der sig hurtigt et par spørgsmål: Hvornår skal det bruges, hvordan og hvor hurtig virkning har det? Vi giver her en samlet guide med svar på de ofte stillede spørgsmål.

Roundup hvornår?

Tidspunktet for brug af Roundup afhænger af: Vejret, årstiden og hvornår brugerne af din have er mest væk fra haven. For at bruge mindst muligt af middelet, er det vigtigt at du benytter det på det mest optimale tidpunkt.

Vejret
Vindstille, tørt og udsigt til tørvejr.

Temperaturen skal være 12-25 grader.

Der skal være tørvejr i 6 timer efter brug af middelet. Ellers skylles det væk.
Dog skal der ikke være for tørt, da planterne ellers er gået i “dvale” og ikke optager middelet godt nok.

Årstiden
Benyt Roundup om foråret og sommeren. På det tidspunkt er planterne i vækst og bladene er helt grønne. Derved optages giften bedst. Samtidig er vejrforholdene mere ideelle.

Hvornår i løbet af dagen?
Har du børn eller dyr i haven, så skal de holdes væk fra planterne til giften er helt tørret væk. Derfor kan det være en god idé at sprede giften eksempelvis om aftenen, når børnene er lagt i seng. Så er der ikke risiko for at børnene kommer ud. Vær’ dog opmærksom på aften og nattens vejr inden udspredning.

Hvor hurtigt virker Roundup?

Roundup virker relativt hurtigt. Ofte vil du se at planterne er visne efter 1-2 dage. Allerede efter 10 dage kan du plante nye planter på området.

Hvordan virker roundup?

Roundup virker ved at blokere for fotosyntesen. Planten stopper med at optage energi og kan ikke omdanne kuldioxid og vand til sukkerstof og ilt. Derved kvæles planten.

Rent teknisk forklares dette ved at middelet er opbygget af nogle komponenter. Den unikke Roundup-formel er sammensat af følgende fire elementer:

Vand
Vandet er bærestoffet. Det gør det muligt at udsprøjte produktet.

Additiv
To funktioner:

1. Tillader dråben at dække mest muligt af bladets overflade. Findes ligeledes i andre forbrugerprodukter som sæbe og shampoo.
2. Hjælper Roundup med at trænge ind i ukrudtet.

Glyfosat
Ukrudtsmiddelets aktivt bekæmpende ingrediens. Det føres gennem plantens saftstrøm til alle plantedelene, for at bekæmpe hele planten.

Forumlerings-bestanddele
Stabilisatorer sikrer at formuleringen forbliver effektiv.

De fire komponenter sikrer en særdeles effektiv ukrudtbekæmpelse.

Se mere i videoen:

Hvad er roundup?

Forskellige produkter – Gel eller spray?

Når du skal vælge Roundup produkt, bør du vælge det der matcher dit formål. På den måde sikrer du den bedste effekt – og du mindsker belastningen på miljøet, ved kun at bruge den mængde der er nødvendig.

Gel

Gel på forlængerstang

Denne fikse løsning gør det muligt for dig at få påført gelen uden at bukke dig ned. Du får hurtigt givet de rette planter den korrekte mængde gift. På den måde slipper du nemt af med genstridigt ukrudt som fx mælkebøtter eller skvalderkål.

Læs mere og se pris her

Roundup Gel er meget præcis

Med gel’en får du mulighed for at påføre giften meget nemt og præcist. Du rammer kun den relevante plante – og slipper for unødigt spild på jord og fliser. Se hvor nemt det er i videoen.

Du kan få “Gel” med eller uden forlængerstang.

Se pris for Gel uden stang her

Spray

Roundup til spray fås i sæt med spray eller til påfyldning af egen ukrudtsspray. Desuden kan du købe koncentrat, som opblandet med vand.

Koncentrat

Koncentrat på 1000ml giver opblandet op til 50 liter færdigt middel. Prisen er ca. 7 kr./liter efter opblanding. Roundup som du selv skal blande er altså i den prisvenlige ende.

Dog skal du være opmærksom på at blande den korrekte mængde sammen, for bedst virkning – og for ikke at belaste miljøet unødigt.

Læs mere og se pris

Spray sæt

Den færdige løsning er nem – og du kommer hurtigt igang.
Det er dog også den dyreste løsning. Du får her en enkelt liter for ca. 180 kr./liter. Ca. 2500% mere end koncentratets pris.

Se spray her

Færdigt opblandet til egen spray

Her får du færdigblandet Roundup klar til din spray. Pris ca.: 80 kr./liter.

Læs mere om opblandingen og se pris her

Valg af spray eller tryksprøjte

For den bedste uddeling af Roundup bør du vælge en god spray – også kaldet en tryksprøjte.

På billedet er vist Gardenas ergonomiske tryksprøjte. Du kan let bære den rundt i haven, ved at bære den i den medfølgende skulderstrop.

Sprøjten virker ved at du trykker pumper med det orange tophåndtag, så der dannet tryk i beholderen. På uddeleren er der et udløsningshåndtag, som gør det let at spraye Roundup de relevante steder. Det sker meget præcist.

I beholderen er der plads til 5 liter færdigt blandet Roundup.

Se forskellige sprøjter her

Martin

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *