Siveslange til hæk – Hvordan?

En siveslange er nødvendig hvis du planter eksempelvis hæk på en tør årstid. Eller hvis du ønsker at sikre dig korrekt vanding af nye planter – også når du er på ferie. På den måde får du hurtigere en flot og solid hæk, som står fast i vind og vejr.

[timed-content-server hide=”2018-Sep-13″]

Bemærk: Sommeren 2018 er utrolig tør!
Det kræver ekstra vand – for at dine nye planter ikke skal dø. Vander du ikke hækken 1-2 gange om ugen, så tørrer den ud og roden bliver skadet. Dette er særligt vigtigt ved buske og hække der er under 2 år. For at sikre en regelmæssig vanding, så anbefaler vi siveslanger – evt. med vandingsmotor. Læs mere i artiklen her. Se et vandingssæt her.

[/timed-content-server]

Gode råd om vanding med siveslanger

I videoen giver gartneren gode tips til hvordan du med en siveslange kommer godt igang med vanding af den nye hæk. Samt hvilke fordele du opnår med vandingssystemtet.

Hvordan fungerer det?

Det fungerer ganske enkelt ved at du fører en almindelig vandslange hen til starten af det område, hvor du ønsker at vande. I enden af din almindelige vandslange montrer du din siveslange, som vander området i sin fulde længde.

Du kan placere slangen på jorden ved din eksempelvis din hæk, eller grave den nogle centimeter ned i jorden. Ved nedgravning er langen ikke synlig og vandet når ikke at fordampe.

Siveslangen kan bestå af en blødere haveslange end almindelige vandslanger, men typisk være en mere hård PVC-slange. Vandingen forgår ved at vandet automatisk trænger (eller siver om man vil) ud gennem slangens side.

Du sparer meget vand ved vanding på denne måde – og giver samtidig en bedre, mere konsekvent vanding af dine planter.

Forskellige længder 15-100 meter

Ønsker du en siveslange på 15 m, så er der mange gode produkter. Hvis du dog ønsker at vande et areal med siveslange i 100 meter, så skal du vælge mere end én slange, som kobles direkte på hovedslangen.

Siveslange pris og tilbud

Bliv klar til havevanding med siveslanger. Her lister vi både nogle af de billigste og bedste slanger.

Sætpris og metermål

Plantetorvet byder på siveslanger i metermål eller som sæt. 30 meter sæt set til 399 kr.
For at komme igang skal du bruge en siveslange i den ønskede længde samt tilbehør, så du kan få slangen tilsluttet korrekt.

Se sæt med siveslange, koblinger og tilbehør

Let og enkelt vandingssæt

Kärcher sættet er godt til bede og hæk. Sættet indeholder siveslangen 1/2″, filter, endestykke og tilbehør. Set hos Coop til 599 kr.

Standard siveslanger

Slange fra Gardena på 15 meter inkl. slangekoblinger og tænd/sluk-hane. 15 meter til 175,50 kr.

Set hos Moreland i to varianter/længder:

15 meter til 69 kr.
25 meter til 99 kr.

Vandingsmotor og tilbehør

Du kan eventuelt sætte en vandingsmotor eller vandingscomputer på som kan tidsindstilles til at vande eksempelvis
en time en gang dagligt eller en gang ugentligt. På den måde skal du ikke engang tænde for vandhanen.

Siveslange Kompletsæt kommer sammen med kobling til din hane, en kobling til at koble slanger sammen. Det kommer med spyd og med endepropper.

Spydene rækker til én hver tredje meter, sådan at du har styr på din slange og endepropperne er selvfølgelig til endestykkerne.

Siveslange fåes som nævnt i stykker på 30 meter, men har du brug for at vande mere så kan du let koble to stykker sammen med et t-stykke.

Har du brug for mere end det, så kan der tilkøbes en ekstra kobling sådan at du kan koble 2×60 meter sammen.

Montering og klargøring

Det tager ikke lang tid og alle kan være med. Vi brugte ca. en halv time på at opsætte 30 meter siveslange. 
Plantetorvets siveslangesæt er den model vi har testet. Det er meget nemt at opsætte og alle delene medfølger.

Kort vejledning til opsætning af slangen:

  1. Rul slangen ud i den ønskede strækning.
  2. Start med den ende der er længst væk, fra hvor du vil tilkoble haveslangen.
  3. Før slangen gennem 1. hul på endestykket. Bøj slangen i enden, så den kan gå tilbage i retningen mod 2. hul. Stram til. Dette holder vandet i slangen, så der kun kommer dråber ud gennem de små huller langs slangen.
  4. Fastgør nu siveslangen i jorden, med de medfølgende pløkker. Hav 3-4 meters mellemrum. 
  5. Når du når enden, så tilpas evt. længden, hvis den skal være kortere.
  6. Monter slangeadapter/kobling, så du kan koble haveslangen på siveslangen.

Tip: Brug med fordel en slangekobling med stop, på din haveslange. Derved kan du let tænde vandhanen og vandre om til din siveslange – for at koble på. Det gør det lidt nemmere.

Sådan så det ud da vi monterede slangen:

Vi vander vores nye ligusterhæk 3-4 gange i ugen om sommeren. Det er enkelt at koble slangen til og lade det stå en times tid. Derefter kan jorden mærkes noget mere fugtig. Vand gerne om aftenen (eller om morgenen), så vandet ikke fordamper så let.

Se sættet med siveslangen her

Martin

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *