Topdressing – Sådan reparerer du din græsplæne

Topdressing – Sådan reparerer du din græsplæne

I dette indlæg vil jeg hurtigt gennemgå, hvordan man i foråret, i løbet af sommeren eller i efteråret kan give sin græsplæne en kærlig hånd og rette op på en mosfyldt, ujævn eller udpint græsplæne.

Hvad er topdressing

Topdressing er en blanding af sand, muld og kompost eller naturgødning. Blandingsforholdet og typen af gødning der bruges, varerier alt efter hvor man køber sin plænedressing.

Topdressing, eller plænedressing som det også kaldes, er blot en slags naturlig gødning til græsplænen. Topdressing har dog flere funktioner, end blot at tilføre nærings til eksisterende græsplanterne.

Man bruger også topdressing, når man skal reparere huller eller jævne en meget ujævn græsplæne.

Har man en meget leret jord, bør man bruge en topdressing med meget sand. Omvendt bør man bruge en blanding med meget kompost/muld, hvis man har en sandet græsplæne.

Topdressingen er også en alternativ gødningsform sammenlignet med NPK-gødning, som ikke er ligeså “naturlig” en måde at gøde sin græsplæne på. Man kan sågar købe økologisk topdressing, hvis man ønsker det.

Skal du bruge topdressing, anbefaler jeg at du bestiller det hos havehandel.dk – Her er der styr på kvaliteten og de er billigst.

havehandel.dk - alt til haven
Klik på billedet for at se udvalget af topdressing hos havehandel.dk

Hvordan bruger man topdressing?

Det er ikke svært at give sin græsplæne en omgang god topdressing, men alligevel er der en rigtig og forkert måde at gøre det på. Har man valgt at bruge tid og penge på at topdresse græsplæne, så kan man jo ligeså godt gøre det rigtigt første gang.

Se en også et videoklip af hvordan man topdresser længere nede på siden.

1) Gå en tur med plæneklipperen

Klip græsset ned i en højde på ca. 4-6  cm. Klip ikke græsset lavere end 3 cm. da man ellers kan risikere at “drunke” græsplanterne i topdressingen, som vi lægger ud lige om lidt.

2) Græsplænen skal luftes (mos skal løsnes)

For at gøre sin græsplæne modtagelig for den lækre topdressing, skal den “luftes”. Det gør man nemmest med en såkaldt plænelufter, eller en vertikalskærer som det også kaldes. Har man ikke sådan en til rådighed, så kan det gøres manuelt med et gravegreb/rive.

3) Alt det løsnede mos/løv skal selvfølgelig også fjernes

Havde du en en plænelufter til at udføre step 2, så ligger der med garanti sækkevis af løs mos, som nu skal rives sammen. Det giver helt sig selv at man ikke kan lægge topdressing ud på den dyne af mos der nu ligger på plænen, men for god ordens skyld nævner jeg det lige alligevel.

4) Nu skal der udlægges topdressing

Græsplænen er nu klar til en lækker omgang næringsrig gødning i form af topdressing. Hvordan man griber udlægningen af topdressingen an er underordnet, men det er utrolig vigtig at man ikke udlægger et lag tykkere end 5-10 mm.

Udlægger man et lag tykkere end 10 millimeter, så gør man det svært for de eksisterende græsplanter. Et for tykt lag topdressing kan svitse eller drukne de nuværende græsplanter, hvilket vi ikke er interesseret i.

Sådan kan man udlægge topdressingen

Metoderne til hvordan man spreder topdress på sin plæne afhænger lidt af om man køber det i bigbags eller 20/50 liters poser. De fleste køber deres topdressing i bigbags, da det er væsentlig billigere, så vi tager udgangspunkt i det.

Du skal bruge en trillebøre, skovl og en rive.

Fyld din trillebøre og læg topdressingen enten i små bunker eller i lange linjer. Det kræver lidt snilde at lægge det ud i linjer med en trillebøre, men det kan lade sig gøre.

Nu skal topdressingen fordeles jævn, hvilket du nemt kan gøre med en omvendt rive. Med en omvendt rive mener jeg at du skal bruge den flade side, og ikke siden med tænder. Det er ret nemt og du kan hurtigt se hvordan plænen nærmest absorbere topdressingen.

LÆS OGSÅ: Topdress prisoversigt

Udlægning af topdressing på meget store græsplæner.

Har man en større plæner, har jeg et lille trick som kan gøre det hele lidt lettere.

Man kan bruge enten en palle (den som bigbagen ankommer på), eller en helt almindelig enkeltstige. Smid en smule vægt oven på pallen eller stigen, det kræver ikke mere end 20-40 kg.

Herefter binder du et par snore i pallen eller stigen, og trækker den henover din græsplæne indtil topdressingen er helt jævnt fordelt. Det kan gøres ved at du selv trækker den, men er du så heldig at have en havetraktor til rådighed, så kan den nemt spændes efter traktoren.

Billig hjemmelavet topdressing

Hvis du godt kan lide gør-det-selv løsninger, så kan du naturligvis også lave din egen topdressing til græsplænen. Det er ikke særligt svært, men det er hårdt arbejde at skovle og blande sammen.

Fordelen ved blande sin egen topdressing er at du helt selv kan bestemme opskriften og derved styre hvor meget sand, kompost/gødning og muld der skal i. Er din græsplæne meget kompakt er det fx en god ide at tilføre mere sand. Omvendt giver det naturligvis mening at bruge mere muldjord, hvis din plæne er meget sandet.

Du kan på mange genbrugsstationer finde kraftige kompostblandinger, som du kan bruge i din topdressing for at tilføre næring. Du skal dog være opmærksom på at det hårdt arbejde at sortere alle sten, grene og affald fra som findes i kommunalkompost.

Forslag til blandingsforhold:

Topdressing til en almindelig græsplæne: 1/2 sand + 1/2 kompost/jordforbedring

Topdressing til kompakt jord: 3/4 dele sand + 1/4 findelt kompost.

Topdressing til sandet jord: 2/4 muldjord + 1/4 sand + 1/4 findelt kompost.

Behøves man at vande sin græsplæne i tørkeperioder?

Det er et spørgsmål, som var oppe og vende på hvert eneste haverelateret forum i løbet af sommeren 2018. Mit og mange andres svar fra branchen har stort set altid været, såfremt der var tale om en gammel græsplæne med et par år på bagen. “Nej du behøves ikke at vande, græsset skal nok blive fint og grønt, når det begynder at regne igen”.

Man har altid slået hårdt ned på dem som vandede sin græsplæne, da det af mange blev anset som ressourcespild, nu når græsplanterne blot går i en slags dvale, indtil der igen kommer nedbør.

Desværre kom græsplanterne i manges tilfælde ikke tilbage i samme kvalitet eller mængde, til trods for at efteråret gav massere af vand. Her har kvaliteten og variationen af græssorter og græsarter meget at sige, og er blot endnu en grund til at man ikke skal på kompromis, når man køber græsfrø.

Her kan du læse mine anbefalinger, til når du skal købe græsfrø: De bedste græsfrø

Løber vi nogensinde ind i en lignende tørkeperiode, bør man formentlig i nogle tilfælde lade sprinkleren køre et par gange ugentligt.

I år skriver vi 2021, men 2018 bliver formentlig ikke glemt lige foreløbigt, i hvert fald ikke af de danske parcelhusejere, som i sommeren 2018 så hjælpeløst på imens deres græsplæner simpelthen døde af tørst.

Tørken i 2018

Vi havde en tørkeperiode i sommeren i 2018, som virkelig trak tænder ud. Personligt kan jeg ikke huske, at vi nogensinde har haft en længere eller varmere tørkeperiode.

Folk med nyanlagte rullegræsplæner, var dem som var hårdest ramt. Ville man ikke se sit nye og dyre rullegræs visne helt væk, var man nødsaget til at vande hver eneste dag og man kunne nærmest ikke engang slukke sprinkleren selvom solen var gået ned. Her endte vandregningen nok næsten med at være ligeså dyr som rullegræsset.

Hvordan havde din græsplæne det efter efter tørken? Skriv endelig en kommentar i bunden af siden, det kunne være sjovt at høre nogle af jeres historier!

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

8 kommentarer på “Topdressing – Sådan reparerer du din græsplæne

  • 15. april 2020 på 0:27
    Permalink

    Hej
    Jeg har en ret tør jord (kan næsten ikke få en spade ned) i min græsplæne. Jeg skal i gang med topdressing.

    Hvor meget vander man før, under og efter topdressing?

    Besvar
    • 18. april 2020 på 12:45
      Permalink

      Hej Jens

      Det er ikke nødvendigt at vande før eller imens man topdresser. Det kan dog anbefales at vande efter man har smidt både topdressing og græsfrø, hvis der ikke er udsigt til regn. Desuden sætter græsfrøene sig også bedre, hvis man lige vander plænen til sidst.

      Besvar
  • 20. april 2020 på 21:00
    Permalink

    Hej. Skal græsfrø på før eller efter topdressing. Har en stor plæne og vil fordele med palle efter havetraktor. Mvh. Jesper

    Besvar
    • 21. maj 2020 på 10:48
      Permalink

      Man kan gøre begge dele, men jeg anbefaler altid at man udlægger græsfrøene efter topdressingen, så der ingen risiko er for at man kommer til at “drukne” dem i topdressingen.

      Besvar
  • 11. maj 2020 på 10:24
    Permalink

    Sommeren 2008 tog livet af vores græsplæne. Når andre begyndte at tale om, at nu begyndte græsset at rejse sig, lignede vores ren ørken. Så jo, græsset er grønnere på den anden side

    Vi bor på en gammel sandbanke og har ikke økonomi til at få omlagt plænen, så det var ud med riven og nye græsfrø. Vores plæne har altid været gul før andre. Den er også gul/grøn nu (primo maj 2020). Den savner vand ️

    Mange hilsner
    Lene

    Besvar
  • 20. maj 2020 på 8:56
    Permalink

    Hej Martin,

    Hvilken maskine kan man bruge til at få godt hjælp med en fint og lige topdressing? Topdressing er en rigtig hårdt arbejdet og tager lang tid. hviken mærker anbefaler du her i Denmark?

    MVH
    Sarah fra Middelfart

    Besvar
  • 1. september 2020 på 8:31
    Permalink

    Hejsa, Har robotplæneklipper. Hvorlænge skal den “holde pause” efter jeg har topdresset min plæne? Mvh Mads

    Besvar
    • 4. september 2020 på 8:22
      Permalink

      Hej Mads

      Det afhænger lidt af flere ting, men som udgangspunkt så er 10 dage en god tommelfingerregel. Lad græsset vokse så længe som muligt, men uden at blive så langt, at robotten ikke kan klippe det ned.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *