Pinjebark

pinjebark og pyntebark

Slip for at luge, kultivere og rive – få et eksklusivt bunddække i din have med pinjebark fra pinjetræer.

Smuk pyntebark til det ensartede udseende i den vedligeholdelsesfrie have. Et praktisk og miljøvenligt alternativ til at sprøjte med kemikalieholdige midler mod ukrudt og insekter i haven.

Køb pinjebark online og få det leveret i økonomiske bigbags lige til døren.


Fordele ved pinjebark:

 • Holder på fugten i jorden.
 • Minimere væksten af ukrudt i et lag på minimum 10 cm.
 • Pinjebark formulder først efter 5-10 år.

Pinjebark holder jorden fugtig og tempereret, og lader dig slippe for at luge ukrudt. Pinjeflis en praktisk løsning til dig, der gerne vil have en pæn have uden for meget arbejde, da der først skal efterfyldes efter 5-10 år.

Den dekorative pyntebark lægges i et lag på ca. 10 cm direkte på jorden eller oven på en ukrudtsdug. Brug det overalt for at undgå ukrudt.

Pinjebark priser

Her får du et indblik i priserne på pinjebark i både 70 liters poser og store bigbags

Pinjebark 15-25 mm. 70 liter

Pinjebark i poser er nemmere for dig at have med at gøre og din eneste mulighed, hvis du skal bruge små mængder.

Literprisen er naturligvis højere i poser end i bigbags.

Her får du 70 liter til 129 kr.

Pinjebark 20-50 mm. 1000 / 2500 liter

Skal du bruge store mængder pinjebark, så er det billigste og letteste at bestille det i bigbags. Der findes umiddelbart ikke nogen steder hvor pinjebark kan hentes i løs vægt.

Du kan købe 1000 eller 2500 liters bigbags.

Her er den billigste literpris ca. 1,1 kr.

Hvad er pinjebark?

Pinjebark er flis af bark fra pinjetræer, som bruges i bede og steder med bar jord.

Pinjeflis har flere funktioner og kan bruges alle steder på udendørs arealer, hvor du ønsker et ensartet udseende uden ukrudt.

Pinjebark regnes desuden for at være en af de mest eksklusive former for barkflis, da pinjetræerne kun findes i de sydlige lande. Det er primært fra Portugal og Frankrig at pinjebarken importeres fra.

Hvorfor bruge pinjebark?  

Den primære funktion for pinjebark er at undgå eller minimere omfanget af ukrudt.

Laget af pinjebark på den bare jord forhindrer sollyset i at trænge ned til ukrudtsplanter. Uden sol kan de ikke vokse sig store eller øge deres rodnet.

Barken fra pinje har desuden den funktion, at den holder på fugten, temperaturen og nærer jorden løbende, mens den formulder naturligt. Lagt i et jævnt lag på jorden mellem planter i blomsterbede, langs plankeværker eller under hække og træer, tjener flisen desuden et æstetisk formål af ensartethed i haven.

Har du skrånende bede eller jordarealer i din have? Så kan flis fra pinjebark desuden modvirke erosion og sammenpresning af jorden.

Hvor bruges pinjebark?

Du bruger pinjebark oven på jorden alle de steder, hvor du ikke ønsker at bruge tid på at luge.

Mest populært er det at bruge flis fra pinjebark mellem planter i blomsterbede. Har du en jordkant langs dit plankeværk eller garagen, er det også et oplagt sted at lægge pinjebark. Du kan desuden undgå at luge, hvis du anvender pinjebark rundt om stammen på træer og under hækken.

Som tommelfingerregel skal du bruge 1 kubikmeter pinjebark pr. 10 kvadratmeter bed. Barken lægges i et lag der helst ikke må være mindre end 10 cm.

Hvad er forskellen på pinjebark og barkflis?

Barkflis er – som navnet indikerer – flis af bark. Pinjebark er en type barkflis og hører til kategorien pyntebark på grund af den smukke rødbrune farve og den lille størrelse på de enkelte stykker flis.

Den grovere barkflis stammer typisk fra grantræer og anvendes på samme måde som pinjebark til at holde ukrudtet nede, holde på fugt og temperatur i jorden og til at skabe et ensartet look i bede og langs kanter. Barkflis fra gran- og nåletræer er oftest mørkere i farven end pyntebark som pinjebark.

Fordele og ulemper ved pinjebark

Listen med fordele ved pinjebark overgår listen med ulemper, men for et mere nuanceret billede nævner vi begge dele her.

Hvad er fordelene ved pinjebark?

Blandt de mange fordele ved at anvende pinjebark i haven kan nævnes:

 • Ukrudtet minimeres eller undgås
 • Jorden bevarer temperatur og fugt
 • Bede undgår erosion og jordpresning
 • Holder i 5-10 år inden fuld formuldning
 • Det gøder løbende, mens det formulder
 • Pinjebark skaber et æstetisk look i haven

Med barkflis generelt slipper du for at luge så meget eller overhovedet – særligt hvis du luger grundigt, inden du lægger det ud.

Beskyttet mod solens stråler og temperaturskift kan jorden beholde en jævn temperatur og fugt i længere tid til gavn for planterne.

Du slipper for erosion eller sammenpresning i bede og på skrå jordterræner ved kraftige regnskyl og sne.

Det varer mellem 5-10 år før barkflis bliver til muld, og det gøder løbende i de år, det er om at formulde.

Du får et ensartet og jævnt look i haven, når pæn pinjebark dækker overflader med bar jord.

Hvilke ulemper kan der være ved pinjebark?

Blandt de knap så mange ulemper, der kan være ved at vælge pinjebark i haven, er:

 • Pinjebark er dyrere end grov barkflis af gran
 • 10 cm er påkrævet for at modvirke ukrudt
 • Du skal løbende tilføje ny pinjebark på områderne

Fordi pinjebark tilhører kategorien af finere (og smukkere) barkflis, er det dyrere i indkøb end traditionel barkflis fra grantræer.

LÆS OGSÅ: Barkflis – det naturlige bunddække

Det er nødvendigt at lægge minimum 10 cm for at opnå en ukrudtshæmmende effekt.

Da pinjebark formulder løbende, kræver en velholdt og ukrudtsfri jordoverflade, at du gennem formuldningsårene løbende tilføjer ny bark.

Hvad koster pinjebark?

Du køber normalt pinjebark og andet barkflis i bigbags på 1.000, 2.000 eller 2.500 liter til priser fra omkring ca. 1.000 kr. pr. 1.000 liter.

Sommetider er pyntebark angivet som ren pinjebark, sommetider bliver det blot kaldt for pyntebark og kan dermed bestå af flere barktyper.

Til de mindre bede eller jordområder kan du købe små sække på f.eks. 70 liter til 150 kr.

På grund af de store mængder, du skal bruge i en hel have, kan det ofte betale sig at købe så store mængder, at du opnår mængderabat hos leverandøren. På den måde har du også altid noget ekstra pinjebark stående til at supplere med.

Hvordan udlægger du pinjebark?

Pinjebark udlægges ligesom alt andet barkflis jævnt i et ca. 10-15 cm tykt lag oven på jorden.

Du kan med fordel vælge at lægge en ukrudtsdug under jorden, som pinjeflisen skal dække, eller mellem jorden og pinjebarken. En ukrudtsdug er sammen med pyntebarken en ukrudtshæmmende foranstaltning, der sikrer en pæn have og mindre lugearbejde for dig.

Hvis du vælger at lægge både ukrudtsdug og pinjebark i din have, bør arbejdsprocessen være følgende:

 1. Lug jorden grundigt, og fjern eksisterende ukrudtsplanter med rod
 2. Vand og gød jorden grundigt med kvælstof umiddelbart efter
 3. Læg ukrudtsdugen i eller på jorden, og fastgør evt. med jordspyd
 4. Fordel et jævnt lag på ca. 10-15 cm pinjebark over hele området

Skal du lægge barkflis ud på et meget stort jordområde, kan du med fordel åbne bigbagen direkte på jorden. Du kan også køre flisen hen på jorden i flere læs trillebør, for efterfølgende at trække det ud i et jævnt lag med en rive. Undlad at lægge pinjebark ud i haven i perioder med ekstrem tørke, regn, eller når jorden er frossen.

Hvilken størrelse fås pinjebark i?

Pyntebark, som pinjebark, er som udgangspunkt altid mindre i størrelsen end traditionel barkflis fra grantræer. Længdemæssigt er pinjebark typisk mellem 15 og 25 mm i den lille størrelse og mellem 25 og 40 mm i den store størrelse.

Der findes flere størrelsesintervaller inden for pinjebark, og prisen afhænger ikke altid af størrelsen på stykkerne. Der er både fordele og ulemper ved de forskellige størrelser, så det er op til din smag og evt. prisen, hvilken størrelse du bør vælge.

Hvor køber du pinjebark?

Pinjebark bestilles nemt online til levering direkte hjem til din bopæl. Det kan være en udfordring at få en bigbag ind i en bil, og onlinekøb er derfor ofte den foretrukne handelsvej. Når du køber pinjebark online, kan du desuden nemmere sammenligne priser og finde aktuelle tilbud fra flere leverandører.

Det betaler sig at holde øje med gode tilbud på pinjebark, så du kan drage økonomiske fordele af storkøbsrabatter.

Læg pinjebark i din have og få smukke bede uden lugearbejde!