Højbede hvordan?

Højbede hvordan?

Højbede er utroligt populære – og med god grund! Læs her om højbede og hvilke fordele der er ved at dyrke sine planter i højbede. Se også videoen med uddybende forklaring og eksempler på højbede og tilbehør.

Fordele ved et højbed

Højbede har den klare fordel, at jorden i ikke betrædes. Det betyder at jorden bevarer sin løse struktur, der gør at planter og rødder har nemt ved at trænge ned. Ligeledes er de nemme at styre og holde fri fra ukrudt, og man skal ikke bukke sig så langt ned, når man eksempelvis skal plukke krydderurter.

Hvordan laver man højbede?

Det højbed der er vist i videoen er købt i færdige moduler også kaldet pallerammer. Rammerne er lette at stable og danner hurtigt et højbed.

Eksempelvis kan du bruge to eller tre moduler ovenpå hinanden. Pallerammer fåes i størrelserne fra 60×60 cm , som er den mindste model, men den fåes også i en model helt op til 60×120 cm. Den lille model er eksempelvis ideel til de små haver eller på terrassen, hvor den egner sig perfekt til krydderurter og lignende. Pallerammer er 20 cm høje.

Pallerammer fåes både i sortmalet og i naturtræ, så uanset om du er til det rustikke eller lidt mere stilrene så er der et højbed til dig.

Se og køb pallerammer her

Tilbehør til pallerammer

Der findes forskelligt tilbehør til pallerammerne:

Fiberdug

Fiberdugen er optimal at bruge hvis man skal så lidt tidligt eller hvis man har sit højbed et sted med ekstra vind. På den måde kan du let beskytte dine grøntsager. Eksempelvis også til kål kan den beskytte mod sommerfuglelarver.

Se fiberdug til pallerammer

højbed med sneglekantSnegleprofiler

Højbedene kan monteres med snegleprofiler, også kaldet sneglekanter, hvis du har problemer med snegle i din have. På den måde skal du ikke døje med, at din salat er hullet og dine krydderurter spist.

Snegleprofil til 80×120 cm palleramme, 299 kr.

Andre sneglekanter

mistbænk pallerammeMistbænk låg

Har du brug for tidlig eller sen såning så kan højbedet eksempelvis monteres med et mistbænk låg. På den måde kan du starte din produktion op allerede i marts-april måned. Mistbænke er gode til at samle på varmen og samtidig kan de holde de lidt sartere planter lune på en kold sommer.

Minidrivhus på pallerammeDrivhus til pallerammer

Det sidste vi vil præsentere her er et væksthus der kan monteres direkte på pallerammer. Drivhus til pallerammer er en god idé til eksempelvis tomatplanter eller peberfrugter men egner sig også rigtigt godt til sartere ting som bl.a. agurker.

Drivhuse til pallerammer 120×80 cm

Læs også: Minidrivhuse

Hvilken jord til højbede?

Jorden du bruger til dit højbed skal gerne være luftig og godt gødet, så du får et godt resultat. Du kan med fordel bestille en bigbag med jord til højbedet. Bl.a. har Champost og Havehandel lavet jord der er god til højbedet.

LÆS OGSÅ: Jord til højbede – Den bedste højbedsmuld

Du kan også lave din egen jordblanding. Har du gravet jord væk fra andre steder i have, så kan du sagtens genbruge denne i dit højbed. Bland den almindelige havejord med kompost og eventuelt noget købt spagnum. Komposten kan du ofte hente på genbrugspladen eller måske du selv har en kompost i haven.

Omlægger du en større del af din have for at etablere en køkkenhave med højbede, så kan du bruge det øverste muldlag herfra til at fylde dine bede med. Drejer det sig om klæg og næringsfattig underjord, så skal det bortskaffes. Det kan du læse mere om her: Bortkørsel af jord

Hvad planter man i højbede?

Alt du kan drømme om kan plantes i et højbed. Grøntsager, blomster, krydderurter, bærbuske eller hvad du har lyst til. Højbedet løfter planterne op i højden og sikrer en luftig jord, som ikke trykkes hård.

Du vil opleve at højbedet forlænger havesæsonen i begge ender. Om foråret vil jorden varmes hurtigere op i højbedet, end i et almindeligt bed eller køkkenhaven. I sensommeren holdes varmen igen i længere tid.

Hvordan bygger man højbede?

Du kan købe færdige højbede af f.eks. pallerammer eller du kan vælge at bygge dit eget højbed.

Det mest simple højbed er lavet af fire brædder placeret i en firkant. Enderne skrues sammen med rustfri skruer. Det er dog et meget lavt højbed, som kun løfter planterne minimalt fra jordoverfladen.

hjemmebygget højbed
Foto: Flickr

En højere udgave laver du ved at placere flere brædder ovenpå hinanden. Her kan det være en fordel at placere nogle firkantede jordspyd, i hvert hjørne, som kan hæfte bedet til jorden. Jordspydene, der gerne skal være af egetræ eller lignende, kan du skrue brædderne fast i. Du får dermed en meget solid opbygning.

Kan man bruge trykimprægneret træ til højbede?

Du bør undgå trykimprægneret træ i forbindelse med dyrkning eller bearbejdning af fødevarer. Desuden er det risikabelt at arbejde med træet. Derfor frarådes det til gør-det-selv projektet. Brug hellere lærk og hårdttræ, som har en længere holdbarhed.

Man bør kun vælge trykimprægneret træ, når det er nødvendigt for at forebygge svampe- og insektangreb, og ikke på grund af fx træets farve. Ved projektering og rådgivning bør det nøje overvejes, om det er nødvendigt med trykimprægneret træ. Fx for at undgå ulykker, hvis en konstruktion ellers mister sin styrke på grund af svampe- eller insektangreb.

Citat fra Arbejdstilsynets vejledning om beskyttelse mod sundhedsfarer ved arbejde med trykimprægneret træ.

Opbygning af højbed i sten

Sten, beton og fliser er også gode rustikke materiale, som du kan benytte til opbygning af dit højbed.

Brug kantfliser og belægningssten

Højbed af sten beton sten højbede

Fotos fra FC-Beton

På billederne herover ses en flot og praktisk løsning, som giver et stramt og robust look i haven. Du kan indrette en lille by- eller gårdhave eller opbygge en række højbede i din urtehave uanset størrelse.

Eksemplet er vist opbygget på et areal af belægningsfliser, så gange og trædearealer er lette at holde rene og flotte. Selve højbedenes kanter er lavet af kantafgrænsning, som er en type sten der typisk bruges til at holde belægning på plads.

I haven er der god plads til at dyrke mange grøntsager og urter – og du får en holdbar løsning ved at vælge sten til højbede.

Se sten til højbede her

Bøger om højbede

bog om højbede

Læs om højbede og få mere ud af din høst i år. Bogen “Højbede i Pallerammer” af Eva Robild giver dig et indblik i hvordan du designer et højbed og dyrker grøntsager og blomster heri. Få tips og tricks til hvor mange planter du kan have i en palleramme og hvordan de skal plejes.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

En kommentar på “Højbede hvordan?

  • 8. september 2019 på 7:25
    Permalink

    Hej
    Hvilken størrelse (tykkelse, højde, længde) kantafgrænsningssten er brugt på de to fotos med højbede fra FC?
    Mvh Trine

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *