Guide: Hvornår skal man plante i haven?

Guide: Hvornår skal man plante i haven?

Spørgsmålet kommer ofte: Hvornår skal vi plante ud? Er der et bestemt tidspunkt der er bedst for den enkelte plante? Her har vi samlet viden om udplantning af mange populære planter i en brugbar planteguide.

Hvornår skal man plante hæk?

Generelt anbefales det at udplante hække om efteråret. Læs desuden om der er særlige forhold for den valgte hæk. Ens for hækkene er typisk at de kræver meget vand. Giv selv en enkelt vanding lige efter plantning – og lad efterårets vejr og fugtige jord stå for resten.

Populære hække i danske villahaver er bøg og liguster, men også Thuja m.fl. vinder frem.

Læs mere om udplantning af ligusterhæk

Plante bøgehæk hvornår?

Du bør plante plante bøgehæk mellem 1. november og 31. marts.

Se mere om plantning af bøgehæk

Hvornår skal man plante æbletræer og andre frugttræer?

Det en god idé at plante frugttræer i efteråret. Sommeren er simpelthen for tør og varm – og træet får ikke hæftet sig med gode rødder. Om efteråret er der mere fugt under træets rod, så de nye rødder søger ned – og danner en solid befæstning i jorden. Dermed får du et sundt træ, som kan bære mere frugt – og stå imod det danske vejr og vinden.

Læs vores guide til plantning af frugttræer

Plante træer hvornår?

Et træ kan med fordel plantes i oktober eller november måned. På dette tidspunkt finder du både billige træer hos forhandleren -og du har de rette vejr og jordforhold. Er du senere ude kan det også lade sig gøre, men skal gerne ske før april. Træer med jordklump er mere bestandige – og tåler senere udplantning. Men uanset kræves der vand til plantningen.

At plante et træ i haven er en utrolig god mærkning af en speciel begivenhed. Samtidig giver det både have og hus karakter. Typiske træer i haven er frugttræer, men også mange prydtræer finder vej til haven.

Du kan plante træer i mange størrelser i haven. Mest normalt er de små træer, som både er nemme at anskaffe, transportere og håndtere ved plantning. Men du kan gå helt op til træer i 4 meters højde. Læs desuden op på hvordan træet skal støttes af pæle og seler. Samt se på hvordan du vedligeholder træet og jorden omkring.

Hvornår skal man plante jordbær?

Det kortere svar er: Du bør plante jordbær i juli eller august. Dermed får du den bedste jordbærhøst i sæsonen efter.

Læs eventuelt denne gennemførte guide om dyrkning af jordbær.

Plante lavendel hvornår?

Foråret er plantetid for lavendel. Her får planten størst chance for at komme godt igang inden det bliver koldt igen.

Læs eventuelt denne gennemførte guide om dyrkning af lavendel.

Hvornår kan man plante roser?

Det er ikke helt enkelt at være tidspunkt for at plante roser. Det afhænger af den valgte sort. Du kan med fordel spørge i dit plantecenter eller se på den medfølgende seddel, hvor der typisk står hvor planten skal stå og hvornår den skal plantes.

En tommelfingerregel er dog at du bør plante de fleste roser om efteråret. Dvs. fra september til ca. oktober/november når frosten kommer.

Plante kartofler hvornår?

Kartofler lægges i jorden om foråret. Typisk i marts eller april. Inden da skal læggekartoflerne forspires i en bakke eller vindueskarm.

Plantetidspunktet er afhængigt af forårets temperaturer. Kommer du for tidligt kan toppene blive slået ned af froste – og kommer du for sent, får du en meget sen høst – eller nogle små kartofler. Du kan derfor med fordel holde øje med vejret og jordtemperaturen.

Desuden kan du beskytte planterne mod frost med en fiberdug. Normalt bruger jeg en gennemsigtig pressenning, den første tid – hvor toppene ikke er brudt igennem jorden. En fiberdug er dog åndbar og kan give et bedre resultat. Samtidig kan du have fiberdugen på i længere tid, da planterne kan holde til at stå under dugen, hvis den ikke berører planten direkte.

Læs også guiden på DR.dk

Plante efeu hvornår?

Man kan plante efeu både forår og efterår. Det er vigtigt at stiklingerne har slået gode rødder inden de plantes. Hvis du køber dem som planter fra planteskolen, så er de klar til at komme i jorden. Laver du egne stiklinger, så skal de stå i vand i en længere periode, til de har fået gode lange rødder.

Plante pil hvornår?

Pil er meget nem at få til at leve – og svær at slå ihjel. Typisk får du pil som stiklinger – altså afklip fra en anden plante. Selv 10 mm tykke pinde kan slå rødder. Jeg har haft held med at stille alle stiklingerne i en spand med vand – hvor de hurtigere har slået rødder.

Hvis du sætter stiklingerne direkte i jorden, så er marts og april måned umiddelbart gode. Frosten skal gerne være væk når der plantes. Det vigtige er at stiklingerne kan slå rod – og det kræver både vand og varme. Mange oplever at pileflet der placeres i jorden netop også slår rod og giver blade – det gør pil til et oplagt og kreativt levende hegn.

Plante rhododendron hvornår?

Rhododendron plantes altid i surbundsjord. Gerne om efteråret. Du kan desuden flytte en Rohdodendron, dette skal også foregå om efteråret.

Plante syren hvornår?

Efteråret er anbefalet til plantning. Du kan flytte dine syrener igen efter afblomstring og inden de blomstrer igen.

Hvornår kan man plante Hortensia ud?

Hortensia kan bedst omplantes og plantes ud i efteråret. Hvis du planter på andre tidspunkter, så skal du vande Hortensiaen godt.

Hvornår kan man plante Hortensia i krukker?

Hele året kan du plante dine Hortensiaer i krukker. Du skal dog være opmærksom på at Hortensiaen kræver en del vand når den står i krukken, særligt efter omplantning. Hvis du til efteråret ønsker få planten ud i haven, så er det et oplagt tidpunkt at plante den fra krukken ud i fri jord. Hortensia-planten kan stå i fri jord hele vinteren, men i krukker skal den beskyttes i læ.

Plante græs hvornår?

Såning af græsplæne kræver optimale forhold for spiring af græsfrøene. Det er nødvendigt med varme og vand. Fra marts til juni kan du med fordel så græs med succes. Dog kan du også have held med at så udenfor denne periode, så længe der ikke er frost.

Rullegræs kan udlægges, eller plantes om man vil, hele året. Vær dog opmærksom på tørre perioder midt på sommeren. Rullegræsset vil så kræve megen vanding. Vent derfor gerne, med udrulningen, til der er lidt fugtigt vejr igen.

Her kan du købe rullegræs online.

Plante hvidløg hvornår?

For at få den bedste høst og de bedste hvidløg, skal du sætte hvidløgene i efteråret. Inden november. Så når løgene at danne rødder, og de har dermed et forspring når varmen kommer igen i foråret. Hvis du venter med at sætte løgene til foråret, så vil du få nogle mindre løg der ikke er udviklet på samme måde.

Plante krydderurter hvornår?

Krydderurter trives ganske godt i krukker. Du kan derfor med fordel plante dine indkøbte krydderurter i lidt større potter. I potter og krukker kan du nemt udskifte planterne og beskytte de overlevende i læ for vinteren.

Flerårige krydderurter kan med lidt held overleve i den fri jord. Dog anbefales krukker eller anden afskærmning, så planternes spredning styres. Dette særligt ved de krydderurter der spreder sig let, som fx mynte.

Plante stauder hvornår?

Stauder i potter kan plantes hele året. Ty dog gerne til for- eller efteråret.

Plante thuja hvornår?

Thuja der er plantet i september eller oktober kan gives kompost i foråret.

Plante buske hvornår?

Plant buske når planten hvilker. Det er typisk fra oktober til april. Hvis du kan nå det inden december, så er det bedst.

Plante georginer hvornår?

Georginer tages op af jorden hvert år, da knoldene ikke tåler frost. Du kan plante Georginer i maj. Her lægges knoldene i jorden. Inden frosten tages de igen op af jorden – og placeres et mørk og frostfrit sted.

Plante hosta hvornår?

Du kan plante Hosta hele året. Planter du om sommeren, skal du vande en del det første år.

Plante løg hvornår?

Sætteløg sættes tidligt i april. Temperaturen skal dog først være omkring fem grader om natten, før du kan sætte løgene. Her tænkes på spiseløg, som fx skalotteløg.

Hvornår skal man plante tulipanløg?

De yndige tulipaner sættes bedst i det tidlige efterår. Du sætter løget i jorden ca. tre gange løgets højde.

Plante klematis hvornår?

Plantes bedst i forår eller efterår.

Plante tomater i drivhus hvornår?

Normalt plantes tomatplanten ud i drivhuset i starten eller midten af maj. Inden da er tomatplanten blevet passet og plejet hos planteskolen eller i egen vindueskarm. Husk at du med fordel kan “hærde” planterne, ved at tage dem i drivhuset om dagen – og sætte dem indenfor igen om aftenen. I drivhuset skal nattemperaturen helst ikke komme under 8 grader, når planterne endeligt bor der ude fast.

Læs eventuelt denne gennemførte artikel om tomatdyrkning.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *