Plantning af bøgehæk

Plantning af bøgehæk

Bøgehækken er en vidunderlig plante, som i haven fungerer som læhegn og omkranser mange flotte villahaver. I artiklen her gennemgår vi nogle af de mest populære spørgsmål om plantning og vedligeholdelse af bøgehækken.

Hvornår planter man bøgehæk?

Der er særlige tidspunkter til hvornår du skal plante bøgehæk i din have. En tommelfingerregel er at gå efter plantning efter d. 1. november – når bladende er faldet af bøgen i Danmark. På dette tidspunkt er planten klar til at blive plantet og jorden er godt våd.

Plant derfor gerne sent i efteråret – og senest inden april. Når du nærmer dig april vil jorden for hurtigt begynde at tørre ud, når du arbejder med plantning.

Bøgehæk hvor mange planter pr. meter?

Når det kommer til spørgsmål om hvor tæt bøgehæk skal plantes, så skal vi se på hvilken plante du har købt. De populære barrodsplanter skal du plante 4-5 stk. af pr. meter. Har du købt færdighæk, så vil 3 planter pr. meter være tilstrækkeligt.

Plante bøgehæk hvordan?

I videoen her under rådgiver Plantetorvets gartner om hvordan du planter bøgehækken bedst.

Hvor hurtigt vokser bøgehæk?

Bøg købt som barrodsplanter tager 3-4 år om at blive en tæt dækkende hæk. Det er dermed ikke den hurtigst voksende hæk du kan vælge. Derfor vælger flere også en højere barrodsplante, som minimum 100+ cm eller færdighæk.

Hvornår klipper man bøgehæk?

Bøgehæk klippes to gange om året. Første gang er i juni lige inden sankthans og anden gang er i august. Dermed får du en flot hæk hele året.

Første gang man begynder at klippe sin nyplantede bøgehæk er, når planten er vokset tilfredsstillende i højden.

Beskæring af bøgehæk hvornår?

Ønsker du at foretage en kraftig beskæring af bøgehækken, så er det bedste tidspunkt i januar inden vækstsæsonen. Man beskærer en bøgehæk ved første år at klippe den ene side langt ind. Andet år tager man den anden side og tredje år kan man tage toppen hvis det ønskes.

Bøgehæk beskæres når hækken trænger til at blive skåret ind. Hvis den er blevet for stor og tyk. Eller hvis den begynder at hælde til den ene side.

Gødning af bøgehæk hvornår?

Du skal gøde hækken lige efter bladende er sprunget ud. Da planten gør væksten til det kommende år klar allerede dér.

I forbindelse med nyplantning af bøgehæk bør man altid lægge noget jordforbedring ned til hækplanternes rødder.

Jordforbedring til hæk kan købes her.

Hvilken gødning til bøgehæk?

Den bedste gødning til hækken er i form af kompost, topdressing eller hækjord. Lav evt. din egen blanding af fuldkomposteret kompost og jord. Du kan ligeledes købe færdige blandinger fra planteskolen.

Fordel et par cm af blandingen på jorden omkring planterne.

Du kan alternativt bruge kunstgødning hvis det skal gå stærk. Der er dog risici ved denne metode, da det kan være svært at give den rette mængde – og ikke for meget – til hækken.

Kan man flytte en bøgehæk?

Du kan forsøge, men ikke være sikker på at planterne overlever. Grav tidligst bøgehækken op fra december måned. Det nye plantested skal klargøres godt. Løsgør jorden meget i dybden, inden plantning.

En stor gammel hæk kan næppe overleve en flytning, da store dele af rodnettet ødelægges. Det vil desuden være yderst svært at håndtere den store hæk.

Læs mere om plantning af bøgehæk her.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

3 kommentarer på “Plantning af bøgehæk

 • 3. september 2019 på 10:11
  Permalink

  Hej.
  Hvis en gl. bøgehæk (15 år) er åben forneden, hvordan kan man så underplante med nye små planter så den bliver tæt ?
  På forhånd tak.
  M,vh. Bent Rasmussen

  Besvar
  • 29. september 2019 på 10:33
   Permalink

   Hej Bent
   Jeg har i stort omfang plantet små bøgeplanter mellem ældre. Men da de ældre planter skygger, får de nye planter kun få sidegrene. Jeg vil derfor forsøge (den næste vinter) med en tilbagskærig af den ene side af hækken i stedet for.
   Mvh Jesper

   Besvar
 • 11. november 2019 på 23:27
  Permalink

  Hej Farveflora

  Jeg skal til at plante bøg i ifm. nybyggeri, og jeg har derfor følgende spørgsmål:

  Kan jeg grave det øverste lag muldjord af inkl. græs (græsplænen er anlagt), og putte det ned til bøgens rødder, hvorefter jeg fylder jord oven på, så græsset ikke får sollys, og dermed ikke gror?

  Venlig hilsen
  Søren

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *