Plante frugttræer hvornår – og hvordan?

Plante frugttræer hvornår – og hvordan?

Få svar på hvornår skal man plante frugttræer. Læs også om hvordan plantning af frugttræer gøres bedst.

Hvilket træ skal vi købe?

I videoen her fortæller gartneren fra Plantetorvet.dk hvilke forskelle der er på de forskellige frugttræers kroner. Desuden giver han tips til hvordan du bedst planter dit nye træ.

Plantning af frugttræ

Når du vil plante dit frugttræ skal du finde en god placering i have. Husk at tage højde for om træet vil give nok eller for meget skygge der hvor du stiller det. Placer træets stamme mindst 2,5 meter fra bede, bygninger osv. Afstanden mellem to frugttræers stammer skal være 5 meter, for at gøre plads til begge træers kroner.

Plant træet i fire punkter:

 1. Grav først et stort rundt hul, på mindst en meter i diameter, med samme dybde som træets potte står i.
 2. Fyld derefter hullet helt med vand – og afvent at det synker helt væk. Dermed giver du træet og roden en god start, hvor det får rigeligt med vand.
 3. Sæt træet i hullet og fordel jord omkring. Stammen skal ikke længere ned i jorden end den var fra planteskolen. Dette for at undgå råd.
 4. Monter en træpæl ved frugttræet og giv det en ”sele” på, så det holder træet i vinden. Træets rod har ikke godt nok fat i jorden de første år, så pælen er nødvendig. De små træer på op til 2,5 meters højde kan normalt nøjes med en enkelt pæl.

Køb billigt opbindingsgrej til frugttræer her.

Hvornår planter man frugttræer?

Som med så meget andet i haven er efteråret bedst. Hvis du planter dit frugttræ om sommeren kræver det meget vand – og du risikerer at roden ikke bliver udviklet optimalt.

Hvornår beskæres grenene?

Beskæring af frugttræer er bedst i juli og august – lige omkring frugthøsten. Sommeren er det sundeste tidspunkt for træet, men du kan beskære træet året rundt. Vinteren kan være et smart tidpunkt rent ressourcemæssigt, da der ofte er tid til at udføre opgaven her.

Hvilke frugter er gode at dyrke i Danmark?

Frugt i haven er fantastisk både for børn og voksne. Uanset om du drømmer om at få æble, pære, kirsebær, blomme eller andre frugter i haven, så kan du med artiklen her blive klar til at gøre dit køb – og få træet i jorden.

Populære frugttræer i Danmark:

 • Æble
 • Pære
 • Kirsebær
 • Blomme

Se flere frugttræer hos Plantetorvet

Hvornår skal man gøde frugttræer?

Gødning foregår i udgangspunktet i foråret. Du bør ikke gøde frugttræet ret meget. Ofte er behovet minimalt i danske haver. Er din jord meget hård eller leret vil det være en fordel at blande jorden med god kompost allerede ved plantning. Du kan ligeledes tilføje en skovlfuld velomsat kompost til træet hvert forår.

Det vil ofte være mere væsentligt at sørge for at træet ikke bliver ”kvalt” af græs og anden beplantning. Dermed får træet nemmere næring og vand. Sørg derfor for at rydde jorden godt rundt om træet. Fjern græs m.v. eksempelvis i en god cirkel med en radius på min. 50 cm.

Hvornår skal man sprøjte frugttræer?

I udgangspunktet benyttes der ikke sprøjtning af havens frugttræer i Danmark. Sprøjtning af frugttræer bliver hurtigt omfangsrigt med op til 20 sprøjtninger på et år. Afhængigt af sprøjtningens type skal de ske på helt bestemte tidspunkter. Sprøjtning benyttes for at forebygge sygdomme på træerne.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

En kommentar på “Plante frugttræer hvornår – og hvordan?

 • 18. marts 2022 på 19:21
  Permalink

  hvor når er det bæst og plante frugttræer

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *