Barkflis – Sådan bruger du barkflis effektivt

Komplet guide til dig der ønsker at bruge barkflis i haven. Lær hvordan du udlægger barkflis, hvor man køber billigt barkflis og meget mere.

Et par af de gode grunde til at bruge barkflis:

  • Ukrudtshæmmende i et lag på minimum 10 cm.
  • Beskytter jorden mod udtørring.
  • Beskytter mod erosion.
  • Lader planterne bruge jorden helt op til overfladen.

Barkflis kommer fra barken af danske træer og er et af de absolut bedste og mest naturlige materialer, som kan bruges til jorddække.

I alt sin enkelthed kan barkflis gøre din have og dine blomsterbede flotte og dekorative at se på, samtidigt med at det holder ukrudtet på afstand. Det er blot én af fordelene ved det naturskønne materiale.

I denne guide går vi i dybden med barkflis og vender blandt andet, hvorfor det er en fantastisk løsning i blomsterbede, hvis du ikke har meget tid til arbejde i haven, eller hvis du bare ikke har grønne fingre.

Vi kigger også nærmere på, hvad barkflis er, hvordan du skal bruge barkflis, fordelene ved barkflis, prisen og meget mere.

Hvad bruges barkflis til?

Som tidligere skrevet er barkflis et naturmateriale, som kommer fra barken af træer. Det fungerer fantastisk som bunddække i alt fra bede til under buske og hække samt til mange andre typer haveanlæg.

Mulighederne med barkflis er uendelige, og det er ikke bare æstetisk pænt, men også yderst funktionelt. Barkflis anvendes både på grund af det flotte udseende, men det rummer dog også en række andre fordele.

En af de væsentligste årsager til at benytte barkflis er, at det hæmmer væksten af ukrudt i din have. Når bede, hække og buske dækkes med barkflis, så sørger barkflisen for, at sollys ikke når ned til ukrudtsplanterne. Ukrudtets primære energi- og næringskilde er nemlig sollys, og vil du gerne undgå, at de små grønne djævle spreder sig med lynets hast, bør du overveje barkflis.

At barkflis hæmmer væksten af ukrudt, får også betydning for dig. Du skal nemlig ikke bruge utallige timer på at holde ukrudt nede i dine bede, buske og hække, hvis du benytter barkflis, hvilket efterlader mere tid til andre og mere vigtige ting. Ved at bruge barkflis gør du din have langt mere vedligeholdelsesfri, hvilket er et plus for mange haveejere.

Barkflis holder også på fugten i jorden og skaber færre store temperaturudsving i jorden, hvilket betyder, at du heller ikke behøver frygte tør jord, som skal vandes hele tiden. Generelt har barkflis en levetid på 5-10 år, men det skal dog pointeres, at det formulder.

Det betyder, at der løbende bliver frigivet næring til jorden, hvilket er en stor fordel ved at benytte barkflis. Barkflisen er altså både æstetisk pænt, funktionelt og ikke mindst bæredygtigt.

Fordele ved brugen af barkflis

Vi har allerede været inde omkring en række forskellige fordele, og som du allerede kan læse, er der mange. Barkflis har nemlig rigtig mange funktioner i dine bede, og du kan læse en opsummering af dem nedenfor:

  • Barkflis er ukrudtshæmmende.
  • Barkflis holder jordens temperatur.
  • Barkflis holder på fugten i jorden.
  • Barkflis beskytter mod erosion og sammenpresning af jorden i bedene.
  • Barkflis holder længere og formulder først efter 5-10 år.
  • Barkflis tilfører næring til jorden og pryder i bedene.

Forskellige typer barkflis

Du finder barkflis i forskellige nuancer og grovheder. Der findes eksempelvis pyntebark, som er en mere eksklusiv og fin type bunddække, der almindeligvis fremstilles af barken fra pinjetræer.

Pyntebarken har samme egenskaber som den almindelige barkflis, og den findes typisk i rødbrune nuancer.

Den almindelige barkflis stammer derimod ofte fra gran- og nåletræer, og den har en mere grov og mørk flis.

Du kan både se og købe de forskellige typer af barkflis her hos havehandel.dk

Hvor meget barkflis skal man bruge?

Det spørgsmål stiller mange haveejere sig selv, og det kommer an på, hvad formålet med barkflisen er, og hvor mange bede, buske og hække du ønsker et bunddække i. Typisk anvendes barkflis først og fremmest for at gøre haven mere vedligeholdelsesfri, så du slipper for at luge ukrudt i tide og utide.

At barkflis så ovenikøbet også er æstetisk pænt at se på, er bare endnu et plus, der gør, at haveejere ikke er så nærige med at benytte det. Det er meget almindeligt at benytte barkflis i alle bede, så haven får et harmonisk og ensformigt udtryk.

Der er dog stor forskel på, hvor meget barkflis du skal bruge, da det afhænger af, om du blot har nogle få bede, eller om hele haven består af bede, som du gerne vil dække med barkflis.

Generelt skal der lægges et lag af barkflis på cirka 10 cm, og en god tommelfingerregel er, at du som udgangspunkt skal beregne 1 m3 barkflis per 10 m3 bed. Inden du lægger barkflis, skal du også sørge for at luge jorden fri for ukrudt, da du ellers modarbejder en af barkflisens primære funktioner: nemlig at hæmme væksten af ukrudt.

Hvis du ikke sørger for at luge inden, risikerer du, ukrudtet langsomt begynder at titte op imellem din barkflis. I forbindelse med at du udlægger barkflis, skal du også nøje overveje, om du skal lægge en ukrudtsdug, også kendt som fiberdug, under barkflisen som ekstra beskyttelse imod ukrudt.

Prisen på barkflis

Barkflis har en eminent egenskab i forhold til at hæmme væksten af ukrudt i dine bede, og det er en naturlig og nærende måde at komme de små grønne djævle til livs på.

Ved at benytte barkflis undgår du ikke bare brugen af kemikalier, som både kan være skadelige for planterne og miljøet generelt, du sparer også tid ved ikke at skulle luge ukrudt særligt ofte.

Prisen på barkflis handler altså ikke blot om kroner og øre. Ikke desto mindre kan du både finde barkflis til gode priser og på tilbud. Det populære bunddække kan både købes i poser og i bigbags, og jo større mængder du køber, jo billigere bliver det typisk også. Du kan nemlig opnå mængderabat hos visse forhandlere.

Udover at mængden har betydning for prisen, så afhænger prisen af barkflis naturligvis også af, hvilken type du vælger. Den fine pynteflis er eksempelvis dyrere end den almindelige grove barkflis.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *