Ukrudtsdug – den store guide

Ukrudtsdug – den store guide

Ryggen værker og armene er tunge efter en hel dag med lugning i haven, indkørslen og på terrassen – men du er godt tilfreds med resultatet – indtil der er lige så meget ukrudt igen en uge senere!


Vind over ukrudtet med en ukrudtsdug i blomsterbedene, under fliserne eller i indkørslen, så kan du bruge lugetiden på noget sjovere. Vælg den rette kvalitet ukrudtsdug, og læg den inden, du anlægger udendørsområdet.

En ukrudtsdug er fiberstof, der lægges på udendørsarealer for at undgå eller minimere ukrudt. Der er fordele og ulemper ved at bruge en ukrudtsdug. Prisen varierer efter kvaliteten, og du kan bruge ukrudtsduge flere forskellige steder udenfor.

Læs om, hvad forskellen er på en ukrudtsdug og en fiberdug, og hvilken der er den bedste ukrudtsdug til dit behov.

Er du på udkig efter ukrudtsdug til dit næste haveprojekt, kan du hos Havehandel.dk købe markedets billigste premium ukrudtsdug, hvor der også gives mængderabat ved køb af flere – køb eller læs mere her

Hvad er en ukrudtsdug?

Et stort stykke fiberstof, hvor vand og fugt kan trænge igennem, er det, der kaldes for en ukrudtsdug.

Formålet er at forhindre ukrudt i at vokse op igennem eller som minimum mindske omfanget af ukrudt i området. Du lægger en ukrudtsdug i eller oven på jorden og minimerer dermed ukrudtets chancer for at vokse.

Ukrudtsduge kan fastgøres med jordspyd eller blot ved at lægge tyngde ovenpå, i form af jord, sten, fliser eller bark.

Der kan ikke trænge sollys igennem ukrudtsduge, der ofte er sorte eller mørkebrune i farven netop af denne grund, men også for at blende ind med underlaget. Normalt dækkes en ukrudtsdug af andet materiale for æstetikkens skyld, men også for at beskytte stoffet mod uv-stråling.

Hvad er fordele og ulemper ved en ukrudtsdug?

Den store fordel ved at anvende en ukrudtsdug i haven er, at du slipper for at skulle luge.

Skrøbelige eller små planter får desuden bedre vækstbetingelser, når de ikke skal kæmpe om pladsen og lyset med højt ukrudt som f.eks. skvalderkål. At anvende ukrudtsdug er desuden en miljøvenlig løsning på ukrudtsbekæmpelse i stedet for at sprøjte med kemikalieholdige midler.

Ulempen ved en ukrudtsdug er, at når du først har lavet et hul i dugen til en plante, kan du ikke lukke det igen for at fjerne planten eller flytte den til et nyt sted. Udeområdet, hvor ukrudtsdugen skal ligge, skal desuden planlægges på forhånd – det er nemmest at lægge en ukrudtsdug, inden du anlægger bed, lægger fliser eller laver indkørsel.

Ukrudtsdug priser

Prisen på en ukrudtsdug udregnes oftest pr. kvadratmeter. Den billigste type kan fås fra omkring 5 kr. pr. kvadratmeter, mens den dyre slags koster omkring det dobbelte pr. kvadratmeter.

Du køber som regel ukrudtsduge i færdige stykker til en fast pris eller i løbende metermål ligesom andet tekstil.

Kvaliteten af ukrudtsdugen afgør prisen, så det er ikke altid den rigtige løsning at vælge den billigste variant. Kvaliteten bestemmer nemlig anvendelsesmuligheden.

Som et ukrudtshæmmende lag i bede og omkring fx hæk anbefales en ukrudtsdug med ca. 30-50 gram pr. m2. Her finder du markedets billigste ukrudtsdug 40g til 59 kr. for 15×1 meter.

Skal du brugere en tykkere fiberdug til under fliser anbefales en fiberdug i tykkelsen 60-100 gram. pr. m2. Her finder du en billig fiberdug med 80 gram pr. m3.

Hvor kan du bruge ukrudtsdug?

I princippet kan du anvende en ukrudtsdug overalt, men der er tre oplagte steder:

  • Du kan bruge ukrudtsdug i bed under fx barkflis og granitskærver.
  • Brug ukrudtsdug under fliserne.
  • Læg ukrudtsdug i din indkørsel.

Lær nærmere herunder om, hvad du skal være opmærksom på, når du vil bruge ukrudtsdug i henholdsvis bed, under fliser eller i indkørslen.

Brug ukrudtsdug i bedene

Når du vil lægge en ukrudtsdug i et blomsterbed, er det som regel en god idé at gøde jorden ekstra, inden du lægger dugen.

De planter, som du gerne vil have i bedet, kan på grund af det manglende sollys i jorden komme til at mangle næring. Du kan ofte se på planter, når de mangler kvælstof, ved at toppen bliver gullig og bleg.

I bede kan du vælge den billige ukrudtsdug, eller du kan vælge en dyrere fiberdug, der er uv-beskyttet. Så behøver du ikke dække den for at skåne den mod uv-stråling.

Kan ukrudtsdug bruges under fliser?

Ja, som nævnt, kan du sagtens lægge en fiberdug under fliserne for at forhindre de irriterende ukrudtsplanter, der ofte vokser op i fugerne.

Når du lægger en ukrudtsdug under fliserne, skal du vælge en kraftig type, der kan tåle trykket fra gang på fliserne og evt. køretøjer eller havemøbler.

Husk indkørslen!

Du kan ikke forhindre frøbåret ukrudt i at sætte sig mellem perlegrus eller fliser, men du kan forhindre det i at slå lange rødder, og du kan stoppe rodukrudt i at vokse op.

I indkørslen kan det være en god idé at investere i en dyrere og mere holdbar ukrudtsdug, så trykket fra tunge køretøjer ikke får stoffet at briste.

Hvad er forskellen på ukrudtsdug og fiberdug?

En ukrudtsdug er en fiberdug, men ikke nødvendigvis omvendt. En fiberdug er en fællesbetegnelse, der dækker over de funktioner, den kan have som både ukrudtsdug og vækstdug/plantedug.

En vækst- eller plantedug bruges, som navnet afslører, til at fremme væksten eller til at beskytte planterne mod sol, frost og insekter. Modsat en ukrudtsdug lægges en vækstdug over planterne i stedet for under planterne. En plantedug kan desuden hjælpe med at holde på fugten i et bed.

Mange anvender plante- eller vækstduge til højbede, fordi de kan sluttes helt ned omkring siderne på højbedene, særligt typen med elastik rundt i kanten. Du kan også bruge en vækstdug i et almindeligt bed til at afdække planter mod sol eller frost. Nogle anvender desuden planteduge i drivhuse som skygge.

Fordelen ved en plantedug er, at den ofte er lys i farven og så tynd, at både lys og luft nemt kan trænge igennem stoffet. Netop på grund af den tynde kvalitet er en vækstdug ikke velegnet som ukrudtsdug.

Hvilken er den bedste ukrudtsdug?

Den bedste ukrudtsdug er den ukrudtsdug, der passer til formålet. Hvis du skal bruge ukrudtsdug til flere forskellige formål, bør du købe flere typer ukrudtsduge.

Hvis du kan spare penge ved at købe mere af én type ukrudtsdug end flere forskellige typer, er det en god idé at vælge den bedste af de kvaliteter, du har brug for. Køb med andre ord hellere den kraftige kvalitet, som du skal bruge under fliserne eller i indkørslen, til bedene også, end omvendt.

Slip for lugning – læg en ukrudtsdug, og bliv kvit med ukrudt på udendørsarealerne!

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *