Roundup – Hvornår, hvordan og hvor hurtigt?

Roundup – Hvornår, hvordan og hvor hurtigt?

Du har besluttet dig for at Roundup er det middel du vil benytte mod ukrudt i haven. Dermed melder der sig hurtigt et par spørgsmål: Hvornår skal det bruges, hvordan og hvor hurtig virkning har det? Vi giver her en samlet guide med svar på de ofte stillede spørgsmål.

Roundup hvornår?

Tidspunktet for brug af Roundup afhænger af: Vejret, årstiden og hvornår brugerne af din have er mest væk fra haven. For at bruge mindst muligt af middelet, er det vigtigt at du benytter det på det mest optimale tidpunkt.

Vejret
Vindstille, tørt og udsigt til tørvejr.

Temperaturen skal være 12-25 grader.

Der skal være tørvejr i 6 timer efter brug af middelet. Ellers skylles det væk.
Dog skal der ikke være for tørt, da planterne ellers er gået i “dvale” og ikke optager middelet godt nok.

Årstiden
Benyt Roundup om foråret og sommeren. På det tidspunkt er planterne i vækst og bladene er helt grønne. Derved optages giften bedst. Samtidig er vejrforholdene mere ideelle.

Hvornår i løbet af dagen?
Har du børn eller dyr i haven, så skal de holdes væk fra planterne til giften er helt tørret væk. Derfor kan det være en god idé at sprede giften eksempelvis om aftenen, når børnene er lagt i seng. Så er der ikke risiko for at børnene kommer ud. Vær’ dog opmærksom på aften og nattens vejr inden udspredning.

Hvor hurtigt virker Roundup?

Roundup virker relativt hurtigt. Ofte vil du se at planterne er visne efter 1-2 dage. Allerede efter 10 dage kan du plante nye planter på området.

Hvordan virker roundup?

Roundup virker ved at blokere for fotosyntesen. Planten stopper med at optage energi og kan ikke omdanne kuldioxid og vand til sukkerstof og ilt. Derved kvæles planten.

 
Rent teknisk forklares dette ved at middelet er opbygget af nogle komponenter. Den unikke Roundup-formel er sammensat af følgende fire elementer:

Vand
Vandet er bærestoffet. Det gør det muligt at udsprøjte produktet.

Additiv
To funktioner:

1. Tillader dråben at dække mest muligt af bladets overflade. Findes ligeledes i andre forbrugerprodukter som sæbe og shampoo.
2. Hjælper Roundup med at trænge ind i ukrudtet.

Glyfosat
Ukrudtsmiddelets aktivt bekæmpende ingrediens. Det føres gennem plantens saftstrøm til alle plantedelene, for at bekæmpe hele planten.

Forumlerings-bestanddele
Stabilisatorer sikrer at formuleringen forbliver effektiv.

De fire komponenter sikrer en særdeles effektiv ukrudtbekæmpelse.

Se mere i videoen:

https://youtu.be/i1PqyLUU–A

Forskellige produkter – Gel eller spray?

Når du skal vælge Roundup produkt, bør du vælge det der matcher dit formål. På den måde sikrer du den bedste effekt – og du mindsker belastningen på miljøet, ved kun at bruge den mængde der er nødvendig.

Roundup Gel

Med gel’en får du mulighed for at påføre giften meget nemt og præcist. Du rammer kun den relevante plante – og slipper for unødigt spild på jord og fliser. Se hvor nemt det er i videoen.

Du kan få “Gel” med eller uden forlængerstang.

Se pris for Gel uden stang her

Roundup Gel på forlængerstang

Denne fikse løsning gør det muligt for dig at få påført gelen uden at bukke dig ned. Du får hurtigt givet de rette planter den korrekte mængde gift. På den måde slipper du nemt af med genstridigt ukrudt som fx mælkebøtter eller skvalderkål.

Læs mere og se pris her

Spray

Roundup til spray fås i sæt med spray eller til påfyldning af egen ukrudtsspray. Desuden kan du købe koncentrat, som opblandet med vand.

Koncentrat

Koncentrat på 1000ml giver opblandet op til 50 liter færdigt middel. Prisen er ca. 7 kr./liter efter opblanding. Roundup som du selv skal blande er altså i den prisvenlige ende.

Dog skal du være opmærksom på at blande den korrekte mængde sammen, for bedst virkning – og for ikke at belaste miljøet unødigt.

Læs mere og se pris

Spray sæt

Den færdige løsning er nem – og du kommer hurtigt igang.
Det er dog også den dyreste løsning. Du får her en enkelt liter for ca. 180 kr./liter. Ca. 2500% mere end koncentratets pris.

Se spray her

Færdigt opblandet til egen spray

Her får du færdigblandet Roundup klar til din spray. Pris ca.: 80 kr./liter.

Læs mere om opblandingen og se pris her

Valg af spray eller tryksprøjte

For den bedste uddeling af Roundup bør du vælge en god spray – også kaldet en tryksprøjte.

På billedet er vist Gardenas ergonomiske tryksprøjte. Du kan let bære den rundt i haven, ved at bære den i den medfølgende skulderstrop.

Sprøjten virker ved at du trykker pumper med det orange tophåndtag, så der dannet tryk i beholderen. På uddeleren er der et udløsningshåndtag, som gør det let at spraye Roundup de relevante steder. Det sker meget præcist.

I beholderen er der plads til 5 liter færdigt blandet Roundup.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

14 kommentarer på “Roundup – Hvornår, hvordan og hvor hurtigt?

  • 30. april 2019 på 9:22
    Permalink

    Hej
    Har lige anvendt Round Up på mælkebøtter i min græsplæne.
    Hvor længe skal der gå fra jeg behandler til jeg må slå græsplænen igen, for at være sikker på, at jeg ikke klipper de behandlede planter ned før Round Up’en har virket.

    På forhånd tak

    Besvar
    • 22. maj 2019 på 14:08
      Permalink

      Hej Vivi
      Round-up virker typisk efter et 1-2 dage, alt efter vejret.
      Personligt ville jeg nok vente 2-4 dage før jeg gik en tur med plæneklipperen.

      Besvar
  • 29. maj 2019 på 9:08
    Permalink

    Har brug Roundup på stiareal udenfor vores grund. Gør det 1x årligt. Det virker rigtigt godt – men
    nu er der blevet skrevet i Grundejerforeningens blad om netop vores grund at der bruges Roundup til ukrudtsbekæmpelse på stiareal. Har ikke tidligere læst at dette skulle være forbudt.
    Er det?
    Vores sti er en fælles sti som går ned til fjorden. 3/4 skal vi holde og den sidste 1/4 holder vi da
    genbo aldrig holder deres brændenælder mv. nede. Det skal siges at stien som passerer genboens grund tilhører dem – men der skal være adgang til vand. Så stien er i princippet hans ejendom.
    På forhånd Tak

    Besvar
    • 26. juni 2019 på 11:12
      Permalink

      Hej Tove
      På fælles arealer, eller generelt arealer som ikke tilhører 100% dig, vil jeg anbefale at du spørger lidt rundt inden du bruger Roundup.

      Roundop er trods alt et kraftigt middel, som der er mange delte meninger om. Man kan frit bruge roundup på sin egen grund og i sin have.

      Besvar
  • 27. juni 2019 på 10:53
    Permalink

    Hej
    Jeg skal have min gamle græsplæne omsåret til en ny. Først skal jeg have et firma til at anlægge fliser rundt omkring på min grund. den forbindelse vil de grave en del jord op som jeg så fordeler ud over resten af arealet inden jeg sår ny græsplæne. Jeg påtænker at “dræbe” det gamle græs inden belægningsfirmaet går igang så ejg er sikker på at “dræbe” alt ukrudt som vil blive lagt op i bunkerne. Er det en god ide? Hvor længe skal der gå fra jeg har sprøjtet hele min gamle græplne inden min søn igen kan lege i haven?

    Mvh Morten

    Besvar
    • 5. juli 2019 på 14:17
      Permalink

      Hej Morten
      Hvis det var min græsplæne, så havde jeg i stedet for at “dræbe” ukrudtet, fået skrællet det øverste lag af græsplænen af og fyldt op med det jord som du nævner. Det tager ikke lang tid med en lille minilæsser/rendegraver at pille det øverste lag græs af.

      Hvis du vælger at sprøjte græsplænen, så vil jeg anbefale dig at spørge til råds hos en anlægsgartner og eventuel lade dem gøre det.

      Held og lykke med projektet!

      Besvar
  • 13. juli 2019 på 0:17
    Permalink

    Hvor lang tid skal der gå før min hest og hendes føl må græsse på områder der er sprøjtet med Round up ?

    Besvar
    • 25. juli 2019 på 11:43
      Permalink

      Hej Kent
      Lige den her tør jeg simpelthen ikke svare på, da det ville være helt katastrofalt hvis dine heste blev syge af græsse fra området for tidligt.
      Jeg ville enten lade helt være med at bruge Round Up på sådan et område, eller rådføre mig hos producenten af Round Up inden brug.

      Besvar
  • 18. juni 2020 på 16:52
    Permalink

    Jeg har brugt Round Up i min indkørsel med nøddesten samt imellem mine fliser. Forsvinder ukrudtet af sig selv eller skal jeg alligevel ud og fjerne det med specielredskaber. Lige nu er det ca 10 dage siden og ukrudtet er helt gult og vissent de fleste steder.

    Besvar
    • 19. juni 2020 på 16:49
      Permalink

      Ja det kan man godt være nødsaget til. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af ukrudtet, men på belægninger med grus/granitskærver og fliser er man typisk nødt til selv at gøre noget for at fjerne det døde ukrudt.

      Besvar
  • 24. juni 2020 på 9:46
    Permalink

    Hej Martin, Vi har ved en fejl brugt Round-up på hele vores græsplæne – hvornår vil vi kunne så nye græsfrø ?

    Besvar
    • 25. juni 2020 på 9:32
      Permalink

      Det er svært at sige helt præcist, da det naturligvis afhænger af vejret og hvor meget regn der kommer. Men jeg ville nok vente 3-4 uger.

      Besvar
  • 24. maj 2021 på 9:47
    Permalink

    Hej Martin. Jeg har brugt Round up på vores terrasse, hvor der i samme plan i noget jord, er purløg m.m. Der er over 1 meter hen til det spiselige. Må vi spise det?

    Venlig hilsen
    Tina

    Besvar
  • 23. april 2022 på 16:52
    Permalink

    Hej
    Kan Roundup bekæmpe klokkeskilla?
    mvh
    Inger

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *