Shelters bliver for tiden mere udbredt og populære i haver og naturområder landet over. Her får du en guide til valg af shelter. Drømmen om et shelter i haven eller det lokale naturområder kan blive til virkelighed – og hvem nyder ikke en god stund ved bålet og med overnatning i det fri?
Hvordan laver man en shelter?
Sådan bygger man et shelter. FDF-holdet viser i videoen hvordan de byggede et shelter ud af de traditionelle bjælker.
Et shelter bygges af træ. Kalmarbrædder eller træbjælker benyttes som konstruktion beklædning det fleste steder.
For at undgå råd placeres huset frit på et punktfundament af eksempelvis fliser. Derved kan bygningen relativt nemt flyttes senere. Men du kan også overveje en mere solid konstruktion med fx nedgravede eller støbte punktfundamenter.
Hvad koster en shelter?
Ønsker du at købe en shelter, så får du flere muligheder her. Du kan vælge pakkeløsninger, som du relativt let selv kan samle. Men du kan også få en håndværker til at stå for hele byggeprojektet.
Samleselv-sæt
Mange savværker og nogle byggemarkeder tilbyder færdige sæt, som du selv kan samle. Her får du en standardløsning, som typisk er udarbejdet i en let konstruktion. Størrelsen er ofte overskuelig og passer dermed ind i de fleste haver.
Når du har bestilt dit shelter, så modtager du et samlesæt samt en samlevejledning.
Byggemarkedet “10-4” sælger shelters online, som kommer delvist samlet.
Således er forsiden, spærene, bagsiden og siderne leveret som samlede stykker fra leverandørens side. Du kan derfor nemt skrue delene sammen – sålænge du har hænderne skruet nogenlunde rigtigt på. Du behøver ikke have gennemgået en håndværksmæssig uddannelse for at få succes med modellen her, men du skal gerne have styr på bor, bits og skruer.
Pris for sættene ligger på 11.499 kr. for 5 kvadratmeter og 13.999 kr. for 7,5 kvm inkl. levering.
Skræddersyet af en håndværker
Med en løsning fra en uddannet tømrer får du et unikt shelter, som passer i størrelse og form til dine ønsker. Desuden kan du selv have indflydelse på valg af materialer og udseende m.v. Der er således gode fordele ved at vælge et unikt shelter – og du slipper for selv at skulle stå for byggeriet.
Prisen er selvfølgelig en anden end ved samlesættet, men du sparer tiden.
Få en pris på et shelter fra en tømrer
Tip: En måde at få en god pris på er ved at skaffe tre forskellige tilbud fra tre håndværkere. På den måde sikrer du dig den bedste pris. Skaf hurtigt og nemt tre tilbud fra kvalificerede tømrere her. Du udfylder formularen via linket – og skriver den ønskede størrelse (f.eks. 360 x 210 x 95 cm) samt materialer (kalmarbrædder eller bjælker).
Få hurtigt 3 priser på skræddersyede shelters
Får du en håndværker til at bygge et shelter helt fra bunden, så skal du forvente at det koster mellem 15.000 og 50.000 kr. Men så er det også bygget og opstillet på din grund – og opfylder alle dine ønsker. Prisen afhænger af materialer og størrelse. Desuden har det betydning hvilke avancerede ønsker du har til byggeriet.
Hvad betyder shelter?
Ordet shelter kommer fra det engelske ord shelter, som betyder læ eller ly og er beslægtet med et skjold/shield. På dansk bruges shelters primært om halvtag eller hytter til overnatning i naturen. Den helt typiske shelter-model er beskrevet her på siden.
Hvad hedder shelter på engelsk?
Det hedder typisk det samme, nemlig: Shelter. Du finder dem også nævnt som windshelters eller log shelter.
En eller et shelter?
Ifølge Det danske sprogselskab kan du både bruge “en” og “et” foran ordet shelter. Derfor kan det også hedde både “shelteren” og “shelteret”.
Hvad er et shelter?
Shelteret er meget udbredt i skove og naturområder i danmark. Oprindeligt stammer den primitive hytte fra sverige hvor de blev brugt af bønder, som var travet langt ud i marken for at høste. Dermed kunne de overnatte og holde pause i shelteren.
Shelter bebyggelsesprocent og regler
Bebyggelsesprocent og størrelse
Reglerne siger at du må bygge “småbygninger” på din grund, som samlet ikke overstiger 50 kvadratmeter, uden at ansøge om tilladelse. Dog må du ikke overstige din bebyggelsesprocent, som typisk er 30% af din parcelhusgrunds areal. Dvs. har du et hus på 130 kvm bebygget areal, på en 500 kvm grund kan du kun have 20 kvm småbygninger. Spørg kommunen for at være sikker.
Hvis dine skure, din carport og dit nye shelter til sammen fylder mindre end 50 kvm., så skal du kun anmelde/registrere byggeriet til kommunen – så det bliver anført i BBR.
Et have-shelter er typisk ikke over 10 kvm, så det vil normalt være muligt at finde plads på grunden til det.
Regler om højde og placering
Samtidig skal du overholde gældende regler for byggeriet. Fx må et shelter ikke placeres for tæt på skel (hæk, hegn eller usynliglinje for jeres grund). Der skal som grundregel være 250 cm fra shelteret til naboskel.
Standard shelters matcher desuden de gældende regler om længde og højde m.v., så du får ikke problemer på det område (medmindre du bygger et på størrelse med en bus).