Flex vandslange – fordele og ulemper

Flex vandslange – fordele og ulemper

Kan det betale sig at hente vandslangen fra skuret bare for at vande i hjørnet af haven? Ja, hvis din vandslange er en flexvandslange! Den superlette og fleksible vandslange trækker sig sammen og fylder ingenting, når den er tom, men bliver helt op til tre til fire gange længere, når den er fyldt op med vand.

Brug en flexvandslange som en hvilken som helst vandslange, bare uden besværet med opbevaring – find den online.


En flexvandslange er fleksibel og har sin lave vægt og minimale omfang som de primære fordele. Det bløde gummi eller stoflignende materiale kan være skrøbeligt over for skarpe kanter og spidse genstande, men den fungerer ellers som en almindelig vandslange.

Det er nemt både at tilkoble og opbevare en flexslange, og du kan få den til en billig pris i flere længder.

Hvad er en flexvandslange?

En flex-vandslange er en fleksibel vandslange, der trækker sig sammen, når den er tom. I stedet for at være lavet af plastik eller gummi er den lavet af et stoflignende materiale eller blødt gummi.

Materialet er indlysende nok vandtæt, så den kan bruges som en almindelig vandslange, men slangen trækker sig naturligt sammen, når den ikke længere er fyldt med vand.

Flexvandslanger fungerer på samme måde som andre vandslanger og kan tilkobles vandhaner og mundstykker på samme måde som alle andre vandslanger.

Der er dog nogle fordele og ulemper ved den særlige type vandslange, som kan være værd at overveje inden køb.

Hvad er fordelene ved en flex-vandslange?

De tre primære fordele ved en fleksibel vandslange er:

  • Den vejer meget lidt
  • Den fylder ingenting
  • Den kan blive lang

Den lave vægt skyldes det bløde materiale, der vejer væsentligt mindre end det kraftige gummi, som vandslanger typisk er lavet af.

En flexvandslange fylder ingenting, når den ikke er i brug, fordi den trækker sig helt sammen, når den er tom – omvendt kan den blive ekstra lang, når den bliver fyldt med vand, fordi den folder sig ud.

Fordelene ved flexvandslanger ligger på den måde primært i transporten og opbevaringen af vandslangen, for anvendelsen er den samme som ved andre vandslanger.

Er der ulemper ved en fleksibel vandslange?

Der er også nogle ulemper ved en flex-vandslange, som kan være relevante at kende, inden du vælger din nye vandslange.

Nogle typer flexvandslanger er mere skrøbelige overfor sten, skarpe kanter og lange torne end plastikvandslanger. Det vil sige, at du med en flexvandslange skal være ekstra opmærksom på, hvad du evt. trækker slangen hen over.

En anden ulempe kan være, at det kan være svært at se, hvornår slangen på en flex-vandslange er våd udenpå. Skal du bære en flexvandslange fra et sted til et andet, bør du derfor være opmærksom, hvis du gerne vil undgå vådt og evt. beskidt tøj.

Hvordan bruges en flexvandslange?

Når du skal bruge en fleksibel vandslange, er det relevant at vide, hvordan du tilkobler den, hvordan du kan opbevare den, og hvor det er en fordel at bruge denne type vandslange.

Hvordan tilkobler du en flex-vandslange?

Når du køber en fleksibel vandslange, er der som ved almindelige vandslanger monteret et endestykke, der gør det nemt at klikke den på vandhaner og forskellige mundstykker.

Ofte følger der også et mundstykke med, hvor du kan skifte mellem forskellige vandtryk og sprøjtemønstre. Det er dog for de fleste modellers vedkommende nemt at udskifte til et andet mundstykke, hvis du foretrækker det.

Tjek inden køb, om endestykket på flex-vandslangen passer til din vandhane og evt. andre mundstykker. Hvis ikke, kan du til mange modeller købe mellemstykker, så det passer overalt.

Læs også: Siveslange – Guide til vanding af hæk

Hvordan opbevares en fleksibel vandslange?

Du kan i princippet opbevare en fleksibel vandslange på samme måde og samme sted, som en almindelig vandslange.

Udtrækskasser og lignende til almindelige vandslanger anbefales dog ikke at bruge til flexvandslanger, da slangen kan sidde fast i udtrækket og blive unødigt slidt.

Fordi en flexvandslange vejer så lidt, er den nem at opbevare – både hængende og i en spand. Du behøver ikke særlige vandslangeholdere, fordi slangen trækker sig så meget sammen og derfor blot kan hænge – som et tørklæde – på en krog eller et langt søm.

Du kan med fordel opbevare en fleksibel vandslange i en spand eller andet med håndtag, så du nemt kan tage den med overalt i din have.

Hvor er det godt at bruge en flexvandslange?

Da en flexvandslange kan være en smule skrøbelig overfor skarpe kanter og genstande, er det mest optimalt at bruge den, hvor der er et jævnt og evt. blødt underlag som græs eller jord.

Hvis du skal bruge den i indkørslen med spidse perlesten eller hen over skarpe kanter omkring bede, er det en god idé at lægge slangen manuelt hen over ”risikoområdet”, så du ikke behøver at trække slangen hen over det.

Ud over hensyntagen til skarpe kanter eller spidse genstande kan du bruge en flexvandslange overalt, hvor du ellers ville bruge en almindelig vandslange eller en vandkande.

Bor du i en lejlighed med en altan, hvor vandhanen er placeret langt fra altankasserne eller potterne på altanen, så er en flexvandslange en genial løsning i stedet for en almindelig vandslange eller en vandkande.

Flex-vandslanger priser

Du kan finde flex-vandslanger til priser under 100 kr. og opefter.

Priserne varierer efter længde, kvalitet og efter hvilke mundstykker, der følger med. Du kan købe vandslanger i havecentre, varehuse og lignende steder både i fysiske butikker og på have-webshops online.

Jeg kan anbefale flex-vandslangerne fra havehandel.dk. Her kan du få en 15 meters flexvandslange til 145 kr. og en 30 meters for 215 kr.

Hvilke længder kan man få i flexvandslanger?

Du kan både få meget korte fleksible vandslanger – helt ned til et par meter – og til langt over 50 meter. Fælles for de fleksible vandslanger uanset længde, når de ikke er i brug, er at de kan strække sig og blive op til tre til fire gange længere, når de bliver fyldt med vand.

Køb én, der passer til dine afstande, og husk, at jo længere vandslangen er, jo længere tid tager det at tømme den for vand efter brug.

Vælg en fleksibel vandslange, hvis du gerne vil have en vandslange, der er lang, let og intet fylder!

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *