Orangeri guide – Hvad og hvordan?

Hvad er et orangeri?

Et orangeri er traditionelt et frostsikkert drivhus, som i høj grad bruges til dyrkning af citrusfrugter. De seneste år er det dog blevet meget populært, at bruge orangerier til mange forskellige formål. Bl.a. som ekstra havestue eller udvidet pavilion i haven og som større drivhus til dyrkning af grøntsager.

Hvorfor hedder det et orangeri?

Ordet orangeri kommer fra det franske ord “orangerie”, med samme betydning. Oprindeligt stammer det fra “oranger” der på dansk betyder “appelsintræ”.

Tidligere blev orangerier typisk brugt til dyrkning og overvintring af citrusfrugter, herunder appelsiner. På den måde giver navnet meget god mening.

Hvilke planter i orangeri?

Orangeriets planter

Et orangeri er indrettet efter det oprindelige formål, at dyrke citrusfrugter og planter der kræver varme året rundt. Men du kan fint dyrke andre planter i et orangeri, som i virkeligheden minder meget om et drivhus.

En anden typisk plante i orangerier er oliventræet, som netop ikke tåler frost. Oliventræet kan stå smuk udendørs om sommeren – og placeres i huset om vinteren.

Hvordan bygger man et orangeri?

Indretning

For at kunne dyrke appelsin og citron har man typisk designet orangerier med høje dørene, så store træer nemt kan komme ind for vinteren. Vinduerne er sydvendte og der er sjældent vinduer hele vejen rundt om huset.

Modsat et almindeligt drivhus er orangeriet kendetegnet ved at have en mere solid konstruktion, som er isoleret. Nogle huse er endda svagt opvarmede om vinteren. Med isoleringen kan planter overvintre frostfrit – også i den danske vinter.

Mange ælde orangerier er lavet i mursten med en høj væg, som bryder frosten og holder en god varme. Samtidig gives der godt med lys ind i orangeriet men lidt oppe i højden.

Men hvis du selv skal bygge et orangeri har du fri hænder til at designe huset.

Eksempel på unikt orangeri

Jeg er vild med Hella Joofs orangeri, så det må simpelthen lige med her. Det er lavet af genbrugsmaterialer, så det har sjæl. Vinduerne er gamle sprossevinduer fra Genbyg. Gulvet er lavet af de fineste genbrugte mursten. Træskellettet er beklædt med gamle stilladsbrædder.

Orangeri byg selv

Hvad koster orangeri?

Flere fabrikanter fremstiller færdige pakkeløsninger, som er meget flotte og nemme at samle. Du kan også kaste dig ud i et gør-det-selv projekt hvor du bygger huset fra bunden – fx ud af genbrugsmaterialer som gamle sprossevinduer.

Køb den færdige pakke
De solide aluminiums drivhuse, som går under betegnelsen orangeri koster nemt 30-40.000 kr. Eksempelvis dette fra Juliana:

Gør det selv
Hvis du har mod på at kaste dig ud i byggeriet på egen hånd, så kan du selv justere prisen alt efter materialerne og størrelsen på huset. Et hus på 40 m2 koster selvfølgelig mere end et på 15. Hvis du har gode kontakter eller ligger inde med en stak sprossevinduer, så er du også nemmere igang.

Ellers er startprisen for et gør-det-selv projekt 25.000 kr. Her er et eksempel fra Genbyg til den nævnte pris.

genbyg orangeri

Hvad hedder orangeri på engelsk?

Orangeri hedder på engelsk “orangery”, men englænderne benytter også det franske “orangerie”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *