Få svar på spørgsmålene om plantning af ligusterhække her. Måske spørger du dig selv om: Hvor hurtigt vokser ligusterhæk? Hvornår planter man ligusterhæk? Eller noget helt tredje. Læs med her i artiklen og bliv klar til at plante din nye hæk – og pleje den året rundt.
Når du modtager eller afhenter dine hækplanter er den typisk pakket i en sæk i bundter af 10 stk. Du skal lade planterne blive i sækken, da de her får fugt og ikke tørrer ud. De kan stå i sækken i op til fem dage fra køb.
Plantning af ligusterhæk
Når du skal plante din ligusterhæk, så er det vigtigt, at du graver en stor rende. Gerne 1-2 spadestik i bredde og dybde. Det er meget vigtigt at du løsner jorden godt og grundigt inden du planter, fordi rødderne gerne vil have luftig jord omkring sig.
Se video om plantning
I videoen her får du desuden yderligere svar på dine spørgsmål:
Videoen er produceret af Plantetorvet.
Hvor mange pr. meter og hvor tæt?
Når du planter ligusterhæk har du brug for 5 planter pr. meter. Op til fem planter på en meter er ved hækplanter med løse rødder uden jord. Tætheden bliver 20-25 cm. En almindelig ligusterhækplante i højden 100-120 cm. koster fra 17 kr. pr. plante, med mulighed for mængderabat.
Hvis du vælger at købe den såkaldte “færdighæk” i højden 160-170 cm, kan du nøjes med 3 stk. eller op til 30 cm. afstand. Denne løsning koster fra 260 kr. pr. ligusterhækplante og bliver leveret i moduler (4-5 planter).
Vanding af din liguster efter plantning er vigtig
Planter du om efteråret er jorden mere oplagt og fugtig end om sommeren. Du skal uanset hvad vande planterne. Om efteråret er det normalt nok med en enkelt vanding, da efterårsvejret er fugtigt og regnen ikke fordamper som den gør i sommerens sol.
Til foråret vil en siveslange være god til vanding langs hækken. Dermed slipper du for at vande med haveslangen.
Generelt anbefales det at man planter hække, træer og buske om efteråret.
Opbinding af hækken
For at holde den rette form og få en lige hæk, kan det være en hjælp at opsætte opbinding af planterne. Særligt er det vigtigt ved de høje hække, da de nemt dejser i vinden.
Allerede fra omkring en meters højde vil opbinding være fordelagtig. Mængden af blæst i din have kan være med til at gøre planterne skæve, hvis du ikke binder planterne op. Blæser det meget hos dig, så er opbinding meget anbefalelsesværdigt.
Gødning af ligusteren
Hvis din jord på grunden er dårlig og næringsfattig, så er det en god ide at tilføje jordforbedring. Du kan fx bruge jordforbedring fra Champost som kan købes i sække eller bigbags. Du kan også lave din egen jordblanding af kompostjord blandet med din egen jord. Du kan normalt afhente gratis kompostjord på din lokale genbrugsstation.
Både Champost og kompost kan blandes i forholdet halv/halv med alm. jord.
Du kan desuden tilføje gødning til din jord, hvis du ønsker et godt resultat. Du tilføjer gødningen i renden inden plantningen, her har rødderne nærkontakt til gødningen. Læs om mængde på pakningen.
Hold øje med plantebladenes farve
Med fordel kan du holde øje med ligusterhækkens bladfarve det næste års tid. Farven skal gerne beholde den mørkegrønne glød. Hvis bladene bliver for lyse, er det typisk tegn på at planten mangler næringsstoffer. Tilsæt derfor gødning, som fx Bio Aktivator, ovenpå jorden. Sørg for at holde græs og ukrudt væk fra hækken – mindst 30 cm på begge sider.
Hvor hurtigt vokser ligusterhæk?
En almindelig liguster hækplante tager 3-4 år om at blive høj og tæt. Den mest almindelige ligusterhæk købes 100 cm høj, som lette planter uden jord. En færdighæk koster en del mere, men er typisk halvanden meter og leveres med roden i en klump jord. Allerede efter plantning har du en hæk der giver privatliv i haven og mere læ fra vinden.
Klipning af ligusterhæk
Du skal ikke klippe din nye hæk før den er den ønskede højde. Derefter kan du ved at klippe hækken to gange årligt have en flot hæk – året rundt.
Hvornår skal hækken klippes?
Det spørgsmål har været stillet utallige gange. En huskeregel kan være at klippe lige inden Sankthans og igen i midten af august.
Hvordan klipper man en ligusterhæk?
Brug en hækkeklipper – enten med EL- eller benzinmotor.
De første gange du klipper hækken kan det være en hjælp at opsætte en tømrersnor eller anden line som kan monteres vandret, 20 cm over den ønskede højde. Dermed får du god hjælp til at ramme et mere lige resultat. Opsæt snoren på 2-3 pinde eller pæle og brug et vaterpas til at tjekke efter med.
Efter de første par år, vil det nu være noget nemmere at ramme samme vandrette linje – da hækken former sig godt herefter.
Hvor høj skal hækken være?
En god højde er ca. 160-200 cm. Du skal aftale højden med din nabo, men hvis I ikke kan blive enige, så er udgangspunktet omkring 2 meter høj. Klip den gerne 20-30 cm lavere end den max skal være. Altså så den efter klipning ikke er højere end 170 cm. Dette for at undgå at hækken gror over maksimum højde.
Ved boligbebyggelse bør højden af hegn mod naboejendommen, hvor ikke ganske særlige forhold taler derimod, fastsættes til 1,80 m og må ikke uden naboens samtykke overstige 2 m.
Citat fra Hegnsloven (Kapitel II, § 10. stk. 6).
Beskæring af ligusterhæk hvornår?
Hækkens beskæring går udover den almindelige klipning og skal gøres på den rette måde. Hvis din hækkeklipper ikke kan tage de tykkere grene må du måske ud at låne eller leje en større udgave, eller ty til en kædesav. På den måde kan du få beskåret hækken ind så den ikke er for tyk eller for høj.
Ligesom ved bøgehæk siger man typisk at man kun må tage den ene side af hækken det ene år – og den anden side det næste. Dette for at hækken simpelthen ikke går ud, men stadig er en kraftig og kraftfuld plante.
Ligusterhækken kan du beskære stort set hele året. Nogle argumenterer for at vinteren er god hvis man ønsker mange nye skud. Hvor andre mener at vækstsæsonen er bedst, da planten bedre heler.
Kraftig beskæring
Du kan også skære hækken helt ned til jorden. Den voldsomme og kraftige beskæring kan foretages hvis hækken er begyndt at dejse om eller gå ud. Ved at skære den helt ned får du en ny hæk, som spirer frem. Men du skal være tålmodig, det tager lang tid.
Kan hækken flyttes?
Ligusterhæk kan med nogen held flyttes. Særligt hvis dine planter ikke er så mange år, vil du kunne lykkes med omplantning af hækken. Men det anbefales at du placerer din hæk det rigtige sted første gang. Vent med at flytte hækken til efteråret – fx i oktober.
Køb ny ligusterhæk hos Plantetorvet
Fotos af Ligusterhækken
Martin
Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.
Hej,
Min Liguster hæk er mange år gammel. Den er gået ud midt på. I februar skar vi hækken helt ned og de raske planter kommer fint igen. Dog har vi spørgsmål til hvor godt resultatet vil blive når den vokser op… I den ene ende er hækken meget bred og vokser kraftigt. Midt på kan vi skaffe hækplanter som min far har stående og selv plantet. Vil hækken blive uens. Og hvad gør vi med den kraftige ende ?
Min nabo foreslår at grave det hele op og plante forfra. Men nydrenet jord og det hele. Er det det bedste eller kan det andet blive godt ?
I vores kolonihave har vi tidligere gjort det samme, ved at skære en utæt hæk helt ned. Den kom fint igen, men der går noget tid, før den er helt ens.
Tilfør desuden gerne kompost fra genbrugspladsen, eller jordforbedring, som beskrevet i artiklen.
De steder hvor hækken bare ikke kommer igen, der kan du skifte planterne ud med nogle nye. Husk at skifte jord, og tilføje en god mængde kompost/gødning.