Kartoffelplanten stammer fra Sydamerika og dyrkedes allerede der før amerikas opdagelse. For over 300 år siden blev kartoflen importeret til Europa, og den er siden kommet til Danmark via Tyskland. Planten er nu en af vores vigtigste kulturplanter. Det er de næringsholdige “knolde”, der gør planten værdifuld.
Fra stænglerne under jorden skyder der lange ranker. Det er “grene”, som aldrig kommer op i dagslyset og derfor er blege – næsten helt hvide. Nogle steder svulmer stænglerne op og danner knolde, som bliver til kartofler. De såkaldte øjne, der ses på knoldene er knopper. Lægger man en kartoffel i jorden, folder de sig ud og danner de overjordiske stængler.
Kartoflen benyttes madlavning. Inden man fandt ud af at koge dem til mad for mennesker, var kartofler udpræget goder for kreaturer. Desuden bruges kartofler nu også til stivelse og til at producere fødevarer.
De små tomatagtige bær som kartoffelplanten kan danne over jorden er giftige.
Der findes mange forskellige sorter af kartoflen i flere farver og smagsnuancer. Der findes enkelte kartoffelplanter med lilla blomster. Bl.a. kan nævnes Folva og Jutlandia.
Læggekartofler hvornår?
Du skal forspire kartoflerne en måned inden de skal lægges i jorden. Du kan tidligst forspire fra slutningen af februar.
Hvornår kartoflerne kan komme i jorden afhænger af sorten og vejret. Jordtemperaturen skal uanset gerne være mindst mellem 5 og 8 grader. Det sker ofte i slutningen af marts.
Læs mere om dyrkning af kartofler