Hvid anemone

Hvid anemone

Anemone nemorosa

Tidligt om foråret dækkes skovbunden af anemonernes smukke hvide blomster. De har kun et enkelt blomsterdække, da der ingen kronblade findes. Bægerbladene er store og farvede, så planten har samme nytte af dem som af en farvet krone.

I blomsterne findes, udover talrige støvdragere, mange støvveje, og da der af hver støvvej bliver en frugt, får anemoneblomsten ikke en enkelt frugt, men en samling af små-frugter. Dette kaldes også flerfoldfrugt. De enkelte små-frugter er nødder.

Når anemonen kan skyde så hurtigt frem i foråret, er det fordi den ikke kommer fra et frø, den spirer, men fra knopper, der er klar til at folde sig ud, når varmen kommer. Anemonen har både sin rod og stængel under jorden. På jordstænglen sidder der knopper, der er dannet året før. En af disse endeknopper skyder en stængel op over jorden, som bærer tre dybt delte blade og en blomst, mens den nærmeste sideknop vokser fremad og forlænger jordstængelen. Da denne ligger vandret, rykker den stadigt frem gennem skovbundens løse, næringsholdige muld.

De ældste dele af jordstænglen rådner efterhånden bort. Den tilbageblevne del kan dog stadig opsuge næring af jorden, da den i hele sin længde er forsynet med talrige trævlerødder.

Foto af anemonen

Hvid anemone - stort billede
Kilde: Farveflora.dk

 

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.