Kalk til haven

Kalk til haven

En sund have kræver kalk. Kalk er naturligt til stede i jorden, men en stor del af kalken bliver optaget af planter og udvasket af nedbør m.m. Derfor kan du med fordel regelmæssigt supplere med havekalk, som på en 100 % naturlig måde er med til at neutralisere jordens surhed. Det er nemlig kun meget få planter, der trives i sur jord.

Hvornår skal haven have kalk?

Du kan give din have kalk når som helst i løbet af året. Kalken har den samme virkning på jorden, uanset hvornår på året du kalker.

Dog skal du være opmærksom på, at det kan tage noget tid, før kalken er opløst og væk fra overfladen, hvis du anvender perlekalk. Derfor bør du vælge at kalke i perioder med nedbør. Forår, efterår og vinter er således oplagt til kalkning, fordi kalken bliver fordelt godt i jorden via regnvand eller smeltende sne. Når jorden alligevel er dækket af et hvidt lag sne, bemærker du heller ikke den hvide perlekalk.

Hvor meget kalk skal man bruge?

Mængden af kalk, du skal bruge, afhænger bl.a. af jordens surhedsgrad (pH-værdi), som du kan selv kan måle. Kalkmængden afhænger også af, hvilket område i haven, du vil kalke. Er det fx græsplænen, køkkenhaven, et frugttræ eller et blomsterbed?

Du kan altid se den anbefalede dosering på sækken med kalk.

Skal jeg vælge perlekalk eller flydende kalk?

Det er lidt en smagssag, om man vælger at bruge den traditionelle perlekalk eller flydende kalk. Perlekalken lægger sig på overfladen, hvor den langsomt opløses og trænger ned i jorden. Den flydende kalk er så at sige mere usynlig.

Nogen synes, at perlekalken er nemmere at sprede, hvor den flydende kalk kræver lidt mere udstyr.

Kalk gør græsplænen grøn og stærk

Perlekalk til græsplænen regulerer jordens surhed og giver bedre vilkår for græsset. Græsset får mere ud af næringsstofferne i jorden og bliver sundt, flot og slidstærkt, når det har fået kalk. En sund plæne kan bedre modstå mos, ukrudt og skadedyr.

Giver du din græsplæne perlekalk, får du den bedste og hurtigste effekt, hvis det regner, eller du vander plænen, umiddelbart efter spredning af kalken.

Køb kalk til græsplænen her

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *