Opsamling af regnvand til havevanding

Mange danskere går op i både deres haver og op i at genbruge på forskellige måder. Og hvad er bedre til at kombinere disse to end det at bruge regnvandet til at vande havens planter?

Det er godt for planeten, godt for pengepungen og ikke mindst godt for samvittigheden. Meget regnvand siver ned i jorden, hvor dine planter slet ikke nyder godt af det. Men hvis du er strategisk, og samler vandet op, kan du – og selvfølgelig dine planter – få en masse ud af regnen. Læs med i artiklen her og få tips og tricks til, hvordan du imødegår denne udfordring i netop din have.

Læs også: Vintønder til regnvand

Hvorfor overhovedet opsamle regnvandet?

Vand er ikke billigt, og man kan faktisk spare nogle penge på at bruge det vand, som indimellem tilfalder os fra himlen. Det er nok, at vi bruger en masse vand op at skylle ud i toilettet og vaske vores tøj. Derfor behøves vi ikke altid at bruge rent drikkevand, når vi vander planterne i haven.

Det kan også virke lidt skødesløst at hælde flere kubikmeter rent drikkevand ud i haven, når man ved, at mange mennesker i verden, slet ikke har rent vand – selvom det måske er lidt kliché at nævne. Men det giver generelt bare god mening at udnytte en gratis ressource, som både sparer dig selv, samfundet og miljøet for penge og overbelastning. Og heldigvis findes der en masse gode råd til at opsamle regnvand i haven. Især i et land som Danmark, hvor vi ofte brokker os over mængden af regn – nu kan du også få lidt glæde af den.

Effektive måder at opsamle regnvand på

Så vi kan alle være enige om, at det faktisk er en ret god ide at bruge regnvand til at vande haven med. Så hvordan gør man? En af de simpleste måder at opsamle regnvandet på er i en regnvandstønde, som man tilslutter en tagrende og et nedløbsrør. Sådan en tønde stiller man på noget højt, fx en bunke fliser eller en solid træstub, da den har en aftapningshane i bunden, så du har let adgang til vandet. Det gør det ideelt til at fylde vandkanden med.

Rummeligheden i en tønde er dog ret begrænset, og vil du have mere vand, kan du købe en såkaldt palletank, som oftest rummer omkring en kubikmeter vand, altså omkring 1000 liter. Udover det er princippet i virkeligheden det samme, men du skal sætte lidt mere plads og lidt flere kroner af til denne løsning, uden det dog sprænger noget almindeligt husholdningsbudget.

Den dyrere løsning er et regnvandsanlæg, som graves ned under jorden, og derfor er mere diskret og samtidig meget mere effektivt. Nogle regnvandsanlæg kan rumme op til 4000 liter vand, og så skulle du have nok til planterne i haven, samt andre ting, der ikke fordrer rent drikkevand (fx tøjvask). Den kobles direkte på kloaksystemet og indgår dermed i kloakeringen på samme måde som de øvrige installationer.

Gode råd er ikke dyre

Som du kan se, skal der faktisk ikke altid vildt meget til at komme i gang med at opsamle regnvand til havevanding. En plastiktønde, og du er praktisk talt i gang. En anden ting er, at planter faktisk ofte bedre kan lide regnvandet, fordi der er mindre kalk i det. På den måde kan du også slippe for de kalkrender, man ofte ser på lerkrukker og andre urtepotter.

Èt sted, hvor man lige skal tænke en ekstra gang, inden man bruger regnvand, er i den del af køkkenhaven, hvor du gror ting, som du ikke koger inden du spiser dem. Der kan nemlig være nogle bakterier i regnvand, som ikke altid er lige sunde for os mennesker. Ellers skal du blot lade være med at vande planterne, men kun på jorden.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Relateret artikel