Stauder – Guide til et flot staudebed

Stauder – Guide til et flot staudebed

Her giver vi svar på nogle af de mest stille spørgsmål om stauder.
Lige nu er det tid til at få stauderne i jorden.

Havecentrene bugner af flotte stauder – og jorden er ved at blive varm.
Det er staudetid!

Se Plantetorvets kæmpe udvalg med stauder

Hvilke stauder passer sammen?

Der er lidt to “religioner” ift. staudernes farver:

  1. Enten finder du matchende farver og laver eksempelvis et orange bed. Her får du et ensartet udtryk med forskellige orange farvenuancer. Det kan være rigtig flot.
  2. Alternativt bygger du bedet med komplementærfarver – altså farver der giver hinanden kontrast. Det giver et godt spil i bedet – og farverne understreger hinanden.

En anden ting er blomsternes højder. Her kan du få et flot spil hvis du både har mellemhøje og høje blomster. Tænk også på blomstringstidpunktet. Hav blomster der blomster på forskellige tidspunkter af sæsonen. Start måske ud med nogle løgplanter som påskeliljer og tulipaner inden de senere stauder springer ud. 

Hvad er stauder?

Stauder er en haveplante som er flerårig. Plantetypen kaldes ofte for en urteagtig plante. 

Ordet “staude” kommer fra det tyske “Staude”, som stammer fra old-højtysk “studa”. Det betyder noget støttende eller “at få til at stå”. Det giver meget god mening når man tænker på hvordan stauderne strutter flot – når de står i bedet eller i krukkerne.

Plante stauder hvornår?

Som med de fleste andre planter, så er det nemmere at plante stauder ud om efteråret. Her er jorden varmet igennem efter sommeren og der er rigeligt med vand, så planten ikke tørrer ud. Dermed får du med høj sikkerhed en plante med et godt rodnet og dermed en flot og sund plante.

Men det er ofte mere praktisk og indbydende at gå i gang med anlægning af staudebedet i foråret (marts-juni). Det er her alle de flotte blomster kommer i butikkerne – og det er lidt varmere at arbejde ude. Hvis du vander godt foråret og sommeren igennem, så er der ingen problemer i at plante ud om foråret.

Hvornår kan stauder klippes ned?

I maj er det rigtig fint at klippe stauderne ned. Så er frosten givetvis væk og vi begynder at se spirende planter i haven. 

Plant stauder i krukker

Nu er det ved at være forår og det er efterhånden tid til at plante bede og krukker til med løg og knolde. Men vidste du, at du også kan plante stauder i dine krukker? Det har den fordel at de kommer igen år efter år, så du skal ikke plante dem om igen.

I videoen her under viser Maria fra Plantetorvet hvordan hun har valgt at plante sin krukke til med tre forskellige stauder:

  1. Akelejen, Aquilegia Black Barlow med meget mørkeblå blomster
  2. Alpemandstro, Eryngium alpinum
  3. Hosta Blue Ivory

I videoen viser gartneren hvordan man gør. Det er en rigtig god idé at bruge en veldrænet muld når man planter stauder, løg og knolde. Så sørger man for at vandet kan dræne fra – og det ikke hober sig op.

Krukken fyldes ca. 60% op, hvorefter stauderknoldene lægges i. Sørg for at sprede rødderne godt ud sådan at de får kontakt med jorden. Så etablerer det sig hurtigere. 

Se flere stauder her

Du kan vælge at toppe krukkerne af med en pyntebark for at give en pæn overflade.

Til sidst skal du bare at vande og vente.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *