Gør haven klar til vinter

Bliv vinterklar med disse fem enkle (men oversete) klargøringstips til haven.

1. Ind med krukkerne – inden frosten

På trods af både frostsikre krukker, et mildt efterår og et god dosis lecanødder, så er det sikrest at tage krukkerne ind for vinteren. Hvis du ikke har nået det endnu, så er det ved at være tid når den første nattefrost bliver koldere.

Husk også på at planterne i krukkerne måske ikke tåler frosten. Så ind med dem – eller pak dem godt ind i vinterdække som fx gran, blade, tang eller halm.

Tøm i øvrigt de krukker der ikke er frostsikre, så du er sikker på at jord og fugt ikke springer dem når der er frostvejr.

2. Lad græsset stå

Er du kommet forbi oktober, så lad græsset stå i den højde det er. Hvis du er i slutningen af oktober, så klik det gerne en sidste gang – men det skal være højere end normalt. Den rette klippehøjde sidst på sæsonen er 40 mm.

3. Ryd op

Det kan virke lidt for enkelte, men mange glemmer at rydde op – og så ligger der haveredskaber ude hele vinteren. Det har det ikke godt af, og det er sjovere at kælke eller bygge snemand uden at ramme et eller andet under sneen.

Gør det desuden pænt og ryddeligt i haven.

4. Fjern blade fra tagrenden og græsset

Det er nok mere et hustip, men nu du alligevel er udendørs, så snup en stige og få tømt tagrenden for blade. Efter løvfaldet har der typisk samlet sig et par spandfulde. Bladene skal væk, så de ikke spærrer for årstidens nedbør. Når sne og is smelter i perioderne igennem vinteren, så er det rart at det finder den rigtige vej ned fra taget – igennem tagrenden.

Brug bladene fra tagrenden i dine blomsterbede. Det er et rigtig fint bunddække, som holder kulden lidt på afstand fra de sarte rødder og grene.

Riv også bladene væk fra græsplænen, og brug dem i komposten eller som vinterdække ved blomsterne eller rundt om køkkenhavens vinterhårdføre grøntsager som fx porre og grønkål.

5. Gør drivhuset eller havestuen klar

Tøm jord og vand fra krukker, kapilærkasser og andre beholdere.

Afmonter vinduesåbnernes cylinder fra drivhusets vinduer. De tåler ikke frosten – og virker ikke efter vinteren hvis de bliver ud. Tag dem gerne helt indenfor og opbevar dem i en kasse på loftet eller i gang/bryggers. Nogle skure er nemlig også for kolde til at de kan holde derude.

Fej fliser eller anden belægning.

Vask vinduerne med vand og sæbe – og du får en nemmere start til foråret.

Brug evt. drivhuset til opbevaring af havemøbler eller andre redskaber fra haven, som her kan overvintre nogenlunde tørt.

Martin arbejder til dagligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor han igennem flere år har hjulpet både private og professionelle med store og små have- og anlægsprojekter. Han er også lidt af en gør-det-selv mand, som elsker at istandsætte og arbejde i haven.

Relateret artikel