Dutch Oven – Den fantastiske bålgryde af støbejern

En Dutch Oven giver dig utallige muligheder for at lave mad i naturen over ilden. Her får du et indblik i hvilke fordele den ældgamle bålgryde byder på – samt hvor den stammer fra. Find også eksempler på nogle af de bedste og mest udbredte Dutch Ovens, i nyere tid.

Bålgryder af støbejern

Nutidens Dutch Ovens findes i flere modeller og størrelser. De er designet og produceret til at skulle holde i ilden – og er dermed nogle meget solide gryder.

Petromax Dutch Ovens

Gryderne fra Petromax findes i følgende størrelser og priser:

  • 1,8-2,3 liter – Set til 399 kr.
  • 4 liter – Set til 549 kr.
  • 6,1 liter – Set til 599 kr.
  • 8,5 liter – Set til 699 kr.
  • 11,5 liter – Set til 899 kr.
  • 17,3 liter – Set til 1.299 kr.

Bon-fire gryder

I danske byggemarkeder og supermarkeder har Bon-fire fundet vej til danskerne. Derfor er Bon-fire meget udbredt i Danmark. Det er et mere prisbevidst valg – og de laver nogle fine produkter, som alle passer sammen. Dermed kan du få alt fra pandekagepander til bålstativer og netop Dutch Ovens.

Bonfires produkter er normalt kendetegnet ved at have røde emalje detaljer. Støbejernsgryden er dog en undtagelse, da den står i klassisk sort støbejern.

Bon-fires model kommer i størrelserne:

Robens Carson Dutch Oven 8,2 liter

Et andet fint eksempel på den hollandske gryde er Roben Carsons på hele 8,2 liter. Flere af de nævnte gryder kommer af og til på tilbud hos nogle af forhandlerne.

Set til 449 kr.

Hvad er en Dutch Oven?

En Dutch Oven er en gryde af støbjern, som oprindeligt blev benyttet til madlavning ved bålet. Siden er der lavet modeller til brug indendørs såvel som de mere oprindelige til udendørs bålmad.

Gryden
En Dutch Oven er kendetegnet ved at være en rund gryde med flad bund. Under bunden er der monteret små fødder, som løfter gryden fra jorden. Derved er der plads til gløder under gryden.

Låget
Låget er typisk fladt eller buer en anelse nedad, så kul eller brænde kan placeret ovenpå. Derved kan varmen i gryden holdes nogenlunde jævn – med varmebestråling fra alle sider.

Der går flere teorier om hvordan gryden har fået sit navn “Dutch Oven”. I daglig tale er den også blevet kaldet for hollænderovnen på dansk. Begge navne refererer til det hollandske.

Hvilke retter kan man lave i gryden?

Du kan stort set lave alt i en støbejernsgryde. Her får du et par eksempler på retter der er gode i en Dutch Oven.

Stegning
I de modeller der kommer med fladt låg, kan du vende låget, så det bliver en stegepande, som er ideel til æggekage samt bacon m.m. Bunden af gryden kan ligeledes bruges til stegning, men er sværere at få en æggekage op fra.

Bagning
Ved at varme både bund og låg, med gløder, kan du opnå en jævn varme, som du kender den fra en ovns “oven/nede-varme”. Derved kan du bage fx brød eller indbagte retter i gryden.

Gryderetter
En gryde er selvfølgelig også god til gryderetter – og en god gang cowboygryde kan nemt bikses sammen i de store gryder.

På nettet finder du utallige opskrifter målrettet madlavning i dutch ovens.

Rengøring af en Dutch Oven

Du må ikke bruge sæbe ved rengøring af en støbejernsgryde, herunder en Dutch Oven. Når du er færdig med at tilberede maden, så hæld vand i gryden og varm det op. Derved får du nemt ved at blødgøre og fjerne madresterne.

Når du har rengjort og tømt gryden for vand kan du tøre gryden let over varmen. Viskestykker fnulrer hurtigt, så undgå at tørre af med stof. Påfør derefter lidt madolie (evt. når du kommer hjem fra vildmarken) for at gøre gryden mere standhaftig mod fastbrændt mad.

Tip: Køb også en skraber til støbejernsgryden, så får du nemmere alle madresterne fjernet.

Ender du med alligevel at have grimme pletter fra fastbrændt, så tag den rengjorte gryde – og hæld 500-1000 gram salt i. Varm gryden kraftigt op og vend saltet i gryden i en halv times tid. Derved får du alle madresterne og fedtstoffet af. Påfør derefter en del mere madolie end du plejer, for at give støbejernet sin holdbarhed igen.

Slang: Dutch Oven

I “Urban” slangordbogen på engelsk kan man se at “Dutch Oven” ikke kun bruge som navn for gryden, men også som et slang-ord. Betydningen er dog en helt anden end en bålgryde – da der her refereres til: Når en passager prutter i en kørende bil.. Eller samme scenarie – bare under en dyne.

Dette er altså langt fra vores ellers elskede bålgryde. Men hvis du støder på det i din søgen efter en god gryde, så er du nu advaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *